Gradsko društvo Crvenog križa slavi 130 godina postojanja

11:47h
0
Dražen Sačer, Dražen Pros i Zdravko Janković // foto: Ivan Brkić

Gradsko društvo Crvenog križa ove godine slavi jubilarnih 130 godina postojanja, a povodom te svečanosti u prostorijama Crvenog križa u srijedu je održana konferencija za medije na kojoj su Zdravko Janković, Dražen Sačer, Dražen Pros i Goran Generalić u ime Organizacijskog odbora predstavili program događanja koji je iznimno bogat.

Dražen Sačer je najavio da će se Svečana sjednica skupštine Gradskog društva Crvenog križa održati u svibnju, vjerojatno u Domoljubu, te da će se na njoj podijeliti priznanja, povelje i zahvalnice osobama, ali i organizacijama i kompanijama koje su pridonijele ovako značajnom jubileju. Osim toga, održat će se razne izložbe po vrtićima, školama i u izlogu Gradske knjižnice, a najavljena je i kazališna predstava iz repertoara Ludens Teatra koja će se održati u Domu mladih. 

Zamjenik gradonačelnika, ali i član Organizacijskog odbora Crvenog križa Dražen Pros uputio je Gradskom društvu riječi zahvale za sva dobra dijela koja su učinjena u prošlosti.

– Radom, stručnošću i velikim utjecajem postigli ste nešto što je malo koja organizacija postiglai mi smo iznimno ponosni na vas i na vaših 130 godina postojanja i rada. Posebno smo ponosni na utjecaj koji imate na djecu i mlade jer ih od malena učite načelu humanosti – rekao je Pros te zaključio kako Gradsko društvo Crvenog križa i Grad Koprivnica imaju izuzetno korektne i dobre odnose.

Predsjednik gradskog Crvenog križa Zdravko Janković upoznao je prisutne sa podacima iz prošle godine te posebno naglasio kako je Koprivnica po prikupljenim dozama u samome hrvatskome vrhu.

– U 2010. godini zabilježili smo jako dobre rezultate.  U 75 akcija davnja krvi prikupili smo točno 5360 doza, što je čak za 100 doza više nego prethodne 2009. godine. Kada se sve to zbroji ispada da na 100 koprivničanaca imamo čak 8,89 darivatelja krvi i po tome smo treći u Hrvatskoj – pojanio je Janković te pohvalio sve mlade osobe koje po prvi put daruju krv, a takvih je iz godine u godinu sve više.

Kutije i kasice dobrote

Najveća novost koja je najavljen na današnjoj konferenciji svakako su kutije i kasice dobrote koje će se nalaziti na svim frekventnijim mjestima u gradu. Nešto više o njima rekao je glasnogovornik Goran Generalić.Glasnogovornik Goran Generalić (prvi s lijeva) najavio je kutije i kasice dobrote // foto: Ivan Brkić

  Kutije dobrote nalazit će se u svim većim trgovačkim centrima u Koprivnici, a u njima će se prikupljati prehrambeni i ostali artikli koji će uvelike pomoći u pripremanju hrane osobama koje se hrane u Crvenom križu. Što se tiče kasica dobrote, riječ je o nešto manjim kutijama koje će biti postavljene u bankama, na pošti, u Komunalcu, na blagajnama trgovačkih centara i svim mjestima na kojima se redovito „barata“ novcem, a prikupljena sredstva koristit će se za rad crvenog križa – objasnio je Generalić.

Broj kutija, odnosno kasica ovisit će o odazivu trgovačkih centara.

Na kraju napomenimo da će se akcija darivanja krvi, unatoč tome što je zbog dovoljnog broja doza bila otkazana u veljači, redovito održati u ožujku.

 

čitam...