Gradsko vijeće: sukob Jeđuda i Špoljara, Trg d.o.o. se zadužuje za 31 milijun kuna

16:43h
0
GradskovijećedalojesuglasnostdaseTrgd.o.o.zadužizamilijunkuna/Foto:IvanBrkić

Današnja sjednica koprivničkog Gradskog vijeća protekla je relativno mirno. Izdvojit ćemo davanje suglasnosti da se Trg d.o.o., tvrtka koja upravlja Gradskim bazenima, zaduži za 31 milijun kuna te imenovanje i konačnu potvrdu Marijana Špoljara kao novog ravnatelja koprivničkog Muzeja.

Prvu točku dnevnog reda vijećnici su iskoristili za upite vezane uz neposredne probleme s kojima se susreću građani Koprivnice. Tako je Goran Sačer (SDP) govorio o problematici nesnosnog smrada kanalizacije u Ulici hrvatskih branitelja; obnašateljica dužnosti, zamjenica gradonačelnika Vesna Želježnjak rekla je kako će se, kad bude više novaca, pristupiti rekonstrukciji cijele ulice.

Radmila Kovačević (SDP) apelirala je na fleksibilnost prometnog redara kod podjele opomena za parkiranje na zelenim površinama u Ulici Mije Šimeka, no Želježnjak je pokazala odakle joj nadimak Željezna lady – nepopustljivo je odgovorila kako se red mora znati, iako je naglasila kako će se još neko vrijeme pričekati s kažnjavanjem.

Goran Kovačić (HDZ) prenio je molbu roditelja djece koja pohađaju Dječji vrtić “Tratinčicu” za zapošljavanjem logopeda u vrtiću; obnašateljica dužnost je odgovorila kako će vidjeti postoje li sredstva za to.

Dragutin Jeđud ponovio je kako je protiv imenovanja Marijana Špoljara kao ravnatelja Muzeja / Foto: Ivan BrkićHelena Hećimović, novopečena savjetnica Vesne Želježnjak, još je jednom podsjetila na problematiku izradnje termoelektrane u Koprivničkom Ivancu. Želježnjak je rekla kako Grad čini sve u svojoj moći kako bi bi se projekt zaustavio, u koju svrhu je već pokrenuo dvije tužbe na koje još uvijek nema odgovora.

Dragutin Jeđud protiv imenovanja Špoljara

Peta točka dnevnog reda pomalo je uzburkala duhove. Imenovanju Marijana Špoljara kao ravnatelja Muzeja usprotivio se bivši SDP-ov, a danas nezavisni vijećnik, Dragutin Jeđud. On je ponovio kako je Špoljar 2008. bio autor studije o izdvajanju Galerije Hlebine iz sastava koprivničkog Muzeja, kao i da je Špoljar 2010. gradske manifestacije nazvao prošćenjarskim i ruralnim, iako je bio jedan od autora Podravskih motiva. No, većina vijećnika ipak je potvrdila Špoljara kao novog ravnatelja.

Napomenimo i kako oporba nije podržala davanje suglasnosti Trg-u za dizanje 31 milijun kuna kredita, što je bila zadnja točka dnevnog reda, objasnivši to time da se nigdje ne navodi na što će biti potrošen veći dio kredita u iznosu 27 milijuna kuna.

Marijan Špoljar: Jeđud laže!

“Gospodin Jeđud je iznio niz insinuacija, reći ću otvoreno – laži. Nisam nikad bio protiv manifestacije ‘Podravski motivi’. Jedan sam od utemeljitelja i idejni začetnik toga. Govorio sam o tome da ta manifestacija ne ode u širinu. Nisam nigdje i ništa rekao protiv Renesansnog festivala, a osobito što se tiče povijesnog dijela.”, rekao je Marijan Špoljar, ali i naglasio: “Svi ostaci nakon manifestacije Renesansni festival moraju biti maknuti do sljedećeg puta. Inače se stvara lažna slika o tome što je tu bilo jer to je doslovni spoj srednjovjekovnih kula i renesansne tvrđave. To je apsurd i nemoguće opravdati.” Vezano uz Galeriju u Hlebinama, rekao je: “O hlebinskoj Galeriji nisam ni u toj studiji eksplicitno tvrdio da se treba raditi o izdvajanju. Pružio sam jedan model gdje će se govoriti o radu te institucije na jedan drugi način govoreći o tome da se treba razvijati prema turizmu sa obuhvatom tri segmenta: galerijskim dijelom, etno selom ili eko selom i turističkom agencijom.”

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW