Nezavisni gradski vijećnici

Grgić pozvao građane na konzultacije oko njihovih problema, zatražio reorganizaciju gradske uprave i predložio raspodjelu sredstava građanima

U sobi broj 12, na prvom katu koprivničke gradske uprave ponedjeljkom ćemo primati Koprivničance od 11 do 12 sati te od 17 do 18 sati. Očekujemo suradnju s njima u iduće četiri godine, gdje ćemo ih primati u ovom prostoru do početka kolovoza zbog godišnjih odmora, pa nastavljamo u rujnu, uputio nas je Grgić.

15:00h
0
grga
Nezavisni gradski vijećnici primat će građane // Foto: Martina Maloča

Predstavnici građanske inicijative predvođeni Antoniom Grgićem najavili su otvaranje vrata “ureda gradskog vijećnika” koprivničkim građanima za konzultacije oko problema koji ih muče. Osim te inovacije, istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da su u koprivničko Gradsko vijeće ušli i nezavisni vijećnici.

– Postoji taj treći nezavisni blok, neovisan od stranaka te ne odgovaramo središnjici u Zagrebu. Mi sami donosimo odluke i po prvi se put političke odluke donose u Koprivnici – rekao je Grgić.

Sa ciljem otvorene komunikacije prema građanima ovi su gradski vijećnici iskoristili pravo i mogućnost rješavanja problema građana iz zgrade Grada.

– U sobi broj 12, na prvom katu koprivničke gradske uprave ponedjeljkom ćemo primati Koprivničance od 11 do 12 sati te od 17 do 18 sati. Zaposlenici Grada s nama surađuju i očekujemo suradnju s njima, kao i građanima iduće četiri godine, gdje ćemo ih primati u ovom prostoru do početka kolovoza zbog godišnjih odmora, pa nastavljamo u rujnu – uputio nas je Grgić.

Inicijativa ima ideju kako raspodijeliti sredstva od preuređenja parka // Foto: Martina Maloča

Također, radi se na izmjenama poslovnika Gradskog vijeća u cilju da se naglasak više stavi na rad gradskih vijećnika i da se gradska uprava otvori građanima.

– Počeli smo konzultacije s pročelnicima i zaposlenicima gradske uprave sa ciljem reorganizacije uprave. U njoj rade vrhunski stručnjaci, no postoje rupe u sustavu koje želimo sanirati. Želimo unutar Gradskog vijeća otvoriti odbore za urbanizam i ekologiju – planovi su Grgića i njegove inicijative.

Kako on kaže, žele provesti demokratizaciju Vijeća kroz njegovo preuzimanje pripadajućih mu ovlasti. Također, istaknuo je konkretne prijedloge odnosno zahtjeve prema Gradu.

– Tražimo da se od šest milijuna kuna planiranih za preuređenje parka, a od kojih su dva otišla na novo igralište, dva milijuna potroše na kupnju knjiga za osnovnoškolce i srednjoškolce. Već smo razgovarali s građanima koji se žale, primjerice otac šestero djece, a koji u rujnu plaća porez od 20.000 kuna samo na osnovu školskih knjiga – iznio je Grgić plan osiguravanja besplatnih udžbenika za sve učenike, kao što je to slučaj u Zagrebu.

Preostala dva milijuna kuna preostala od rekonstrukcije parka, inicijativa traži da se utroše u dopunsko osiguranje umirovljenika.

– Postoji jako puno penzionera koji si ne mogu priuštiti dopunsko što je ključno za naše sugrađane starije životne dobi, čime bi osigurali iste mogućnosti za sve. Napravili bismo određeni cenzus po pitanju mirovina, ispod kojeg bi im Grad to pokrio – pojasnio je nezavisni gradski vijećnik.