Iskustvo s terena

Grijanje na drva – jeftinije od plina ili ipak nije

07:00h
0
Josip Ivanuš iz Peteranca prezadovoljan je grijanjem na drva // Foto: Matija Gudlin
// Foto: Matija Gudlin

Počela je još jedna sezona grijanja, a s njome su došli i problemi vezani uz visoke račune za plin uzrokovani malim primanjima.

Iz koprivničkog Komunalca dobili smo informacije da bi bez plina moglo ostati čak 1423 korisnika s dugovima. Kako bi čim više uštedili, građani odabiru druge načine za zagrijavanje životnih prostora. Kao alternativu grijanju na plin u našoj županiji korisnici najčešće odabiru grijanje na kruta goriva, uglavnom drvo. U Hrvatskoj se na ovaj način grije više od 30 posto kućanstava.

Izašli smo na teren i ispitali situaciju. Je li drvo zaista jeftinije od plina?

Naš sugovornik Josip Ivanuš iz Peteranca u kućanstvu koristi kombinirani sustav centralnog grijanja koji kao gorivo može koristiti plin ili drva. Josip nam je rekao da za grijanje ipak koriste isključivo drvo jer je ušteda na taj način značajnih 40 posto.

– Godišnje trošimo 20 do 25 metara drva za zagrijavanje 220 kvadratnih metara prostora. Grijanje je u funkciji i do šest mjeseci godišnje. Temperatura prostorija je dva-tri stupnja viša nego što je bila kad smo grijali na plin, a ugradnja peći na drva isplatila se unutar tri godine – rekao je on.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Grijanje na ovaj način osjetno je jeftinije, no zahtjeva određeni trud oko nabave i spremanja drva, a osim toga svakih nekoliko sati potrebno je nadopuniti peć. Dodatni problem predstavlja i sanitarna voda za čije se zagrijavanje tijekom ljetnih mjeseci obično koriste bojleri na struju ili plin.

– Svakodnevno održavanje i loženje vatre ne predstavlja nam nikakav problem, a za zagrijavanje sanitarne vode tijekom ljetnih mjeseci koristimo plinski bojler – dodaje.

Toplinskim izoliranjem vanjskih zidova, u našim krajevima najčešće stiroporom, te kvalitetnom stolarijom moguće su još veće uštede. Vjerujemo kako će se s vremenom sve veći broj građana koji koriste grijanje na plin odlučiti na slične kombinirane sustave.

čitam...
Loading...