Prvih devet mjeseci

Grupa Podravka ostvarila 131 milijun kuna neto dobiti

16:31h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva
Ilustracija // Foto: Arhiva

Ova godina, po svemu sudeći, bit će godina za pamćenje. Vrlo kvalitetan dosadašnji rezultat, provedena dokapitalizacija, realizirana akvizicija, gradnja tvornica, otvaranje novih tržišta, rekao je šef Podravkine uprave Zvonimir Mršić.

Neto dobit Grupe Podravka za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 131 milijun kuna, što predstavlja značajan rast od čak 60 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije kada je neto dobit iznosila 82 milijuna kuna, priopćili su iz koprivničke kompanije.

Istaknuli su kako su prihodi od prodaje iznosili 2.561,4 milijuna kuna. Prehrana je ostvarila prodaju od 1.996,6 milijuna kuna, što je rast od 1,8 posto. Prihodi od prodaje vlastitih marki proizvoda, kažu, porasli su za tri posto.

“Segment prehrane nakon dužeg vremena nije bio opterećen troškovima otpremnina te je ostvario 110,5 milijuna kuna neto dobiti što predstavlja snažan rast od 139,3 posto ovog pokazatelja profitabilnosti u odnosu na godinu ranije kada je on iznosio 46,2 milijuna kuna”, priopćili su iz Podravke i dodali kako su prihodi u farmaceutiki iznosili 564,8 milijuna kuna, što je pad od 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To pravdaju negativnim utjecajem propisanog smanjenja cijena lijekova na recept od strane HZZO-a te deprecijacije ruske rublje. Neto dobit segmenta farmaceutike iznosila je 20,5 milijuna kuna.

“Nakon dugo vremena Podravka niže puno dobrih vijesti. Ova godina, po svemu sudeći, bit će godina za pamćenje. Vrlo kvalitetan dosadašnji rezultat, provedena dokapitalizacija, realizirana akvizicija, gradnja tvornica, otvaranje novih tržišta. Objavljeni rezultati pokazuju da smo značajno bolji nego prošle i ranijih godina. Neto dobit nam je porasla za 60 posto, a prodaja, unatoč snažnom negativnom utjecaju tečajnih razlika, za jedan posto. To je već treći kvartal za redom da imamo značajno bolje pokazatelje poslovanja, nego u usporedivom razdoblju, i značajno bolje nego što je tržišna situacija. Spomenut ću samo da nam je ruska rublja umanjila rezultat za gotovo 40 milijuna kuna. Puno je znanja i rada uloženo u stvaranje ove nove i bolje Podravke”, rekao je šef Podravkine uprave Zvonimir Mršić i naglasio da je pred njima sve više izazova.

“Ova godina nije naš cilj, ona je naš početak jer smo u dovoljnoj mjeri postali svjesni koliko ustvari možemo”, završio je on prilikom današnje objave rezultata poslovanja.

U prvih devet mjeseci ove godine cijena dionice Podravke porasla je za 11,1 posto.

čitam...