Grupa Podravka u prvom kvartalu 2009. ostvarila 798 milijuna kuna prihoda

17:13h
0

090722-podravka1-mGrupa Podravka je u prva tri mjeseca ove godine prihodovala 798 milijuna kuna, što je dva posto više nego u trećem kvartalu prošle godine, rečeno je na danas održanoj Glavnoj skupštini njezinih dioničara. U tome je razdoblju Strateško poslovno područje (SPP) Farmaceutika, odnosno Belupo, prihodovala 23% više, a SPP Hrane i piča 3% manje zbog pada vrijednosti valuta u zemaljama u kojima Podravka posluje. Tvrtka je u istom razdoblju 49% prihoda ostvarila na domaćem tržištu, što je 4% manje nego krajem 2008. godine, rekao je predsjednik Uprave Zdravko Šestak i izdvojio da je to trend koji u tvrtki bilježe već nekoliko godina. Dodao je i da je Grupa Podravka tijekom 2008. ostvarila 3,6 milijardi kuna prihoda te da je to 200 milijuna kuna više nego 2007. Neto dobit je iznosila 9,8 milijuna kuna, od kojih će 9,3 milijuna biti potrošeno na kupovinu vlastitih dionica.

– SPP Prehrana i piča lani je ostvarila 2,9 milijarde kuna prihoda, što je 4% više nego 2007. godine, a Belupo 730 milijuna kuna, što je 19% više, no u konačnici ipak 8% manje nego 2007., jer su cijene lijekova bile manje, kupljeno je nekoliko ljekarni i krenulo se u poslovnu suradnju s farmaceutskom tvrtkom Farmavita iz BiH – objasnio je Šestak.

090722-podravka-mPodravka je lani uspjela anulirati manjak prihoda do kojeg je došlo zbog prestanka distribucije «Nestle» proizvoda i uložila u razne projekte i nekoliko akvizicija 403 milijuna kuna osiguranih kreditima poslovnih banaka. Šestak je dioničarima poručio da će Uprava nastaviti s kresanjem troškova poslovanja započetim prije godinu dana kad je došao na čelo Podravke:

– Smanjili smo broj organizacijskih jedinica sa 32 na 23, menađera je manje i imaju prihvatljive plače i benificije, zaustavili smo kratkoročna i dugoročna ulaganja koja ne doprinose razvoju tvrtke i uveli smo druge mjere štednje – rekao je Šestak te najavio da će iduća godišnja skupština biti najkasnije 31. svibnja.

Šestak je izdvojio da je država s 25,6% i dalje najveći dioničar Podravke te da je vlasnički udio četiri obavezna mirovinska fonda porastao na 21,5%. Novi član Nadzornog odbora Podravke umjesto Damira Felaka, koji je s te funkcije morao otići jer je član Uprave Hrvatskih šuma, je dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić.