Grupa Podravka zbrinjava još 340 radnika, u Radničkom vijeću zadovoljni

11:31h
0
Poslovna zgrada Podravke u Koprivnici // Foto: Arhiva

Iz Podravke je stiglo priopćenje u kojem se obavještava javnost o konačnom broju radnika koji će sa 31. ožujkom otići iz tvrtke. Riječ je o 340 osoba, radnika Podravke d.d., Danice d.o.o. i Belupa d.d., a za provedbu Programa zbrinjavanja ukupno će se izdvojiti oko 45 milijuna kuna.


U priopćenju stoji kako je u procesu izrade samog programa provedeno savjetovanje s Radničkim vijećem te je Podravka u najvećem dijelu prihvatila sugestije Radničkog vijeća vezane uz izradu Programa zbrinjavanja viška radnika.

Šef Podravkine uprave Zvonimir Mršić // Foto: Arhiva– Ovakvim Programom željeli smo iskazati našu odgovornost i socijalnu osjetljivost prema radnicama i radnicima koji napuštaju našu kompaniju, a u skladu s trenutnim mogućnostima. Time preostala radna mjesta činimo održivima te stvaramo pretpostavke za budući rast i razvoj Grupe Podravka. Isplatom otpremnina, koje su iznad zakonom zagarantiranog iznosa, našim radnicama i radnicima koji su svoj radni vijek ugradili u kompaniju želimo zahvaliti za njihov veliki doprinos u razvoju Grupe Podravka – naglasio je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Podsjetimo, zbrinjavanje radnika se temelji na poslovno uvjetovanim razlozima uz tri moguća modela i to kroz isplatu stimulativne otpremnine u iznosu 5.000 kuna neto za svaku navršenu godinu rada u Grupi Podravka, a ukoliko se radnica ili radnik odluči na prihvaćanje prestanka radnog odnosa sa danom 31. ožujka 2014. godine. Jedan od modela je i zbrinjavanje kroz isplatu otpremnina prema Zakonu o radu, uz korištenje propisanog otkaznog roka. Treći je pak način da je radnicima koji u 2014. godini ispunjavanju zakonski uvjet za odlazak u mirovinu, ponuđena mogućnost dokupa mirovine u skladu sa Zakonom o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine, što znači da bi odmah dobivali iznos mirovine kao da su radili do zakonskih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Ksenija Horvat // Foto: Arhiva– Ovaj Program zbrinjavanja promatramo u kontekstu smjene generacija ili pomlađivanja kompanije na socijalno odgovoran, a samim time i za sindikat prihvatljiv način. U razdoblju koje je pred nama, očekujemo i nova zapošljavanja kako na VSS pozicijama, tako nakon mnogo godina i na KV pozicijama, odnosno na pozicijama srednje stručne spreme. Riječ je o ne tako maloj brojci naših radnika koji odlaze u okviru ovog programa, ali ponuda poslodavca, obzirom na okolnosti privređivanja, bila je i više nego korektna – istaknula je Ksenija Horvat, predsjednica Radničkog vijeća Podravke te ujedno i glavna sindikalna povjerenica PPDIV-a Podravke.

čitam...