eurozona

Guverner HNB-a dr.sc. Boris Vujčić na Sveučilištu Sjever: ‘Usprkos pandemiji, sve je spremno za uvođenje eura’

Guvernera su na početku predavanja u ime Sveučilišta Sjever pozdravili rektor prof. dr. sc. Marin Milković i pročelnik Odjela ekonomije izv.prof.dr.sc. Ante Rončević.

12:38h
0
Foto: Sveučilište Sjever

Guverner Hrvatske narodne banke dr.sc. Boris Vujčić održao je u utorak, 8. prosinca 2020., online predavanje na aplikaciji Google Meet, u organizaciji Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever.


Tema predavanja bila je ”Ulazak Republike Hrvatske u eurozonu”, a zanimanje studenata, nastavnika i javnosti za ovo predavanje bilo je izuzetno. Guvernera su na početku predavanja u ime Sveučilišta Sjever pozdravili rektor prof. dr. sc. Marin Milković i pročelnik Odjela ekonomije izv.prof.dr.sc. Ante Rončević.

– Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije ove godine, uvođenje eura 1. siječnja 2023. je i dalje ostvariv cilj. Ključan je dinamičan oporavak gospodarstva i držanje fiskalnih pokazatelja, prije svega proračunskog deficita, unutar referentnih okvira od sljedeće godine. Izgledno je i ispunjavanje preostalih „mastriških“ kriterija i provedba reformskih mjera na koje smo se obvezali u zahtjevu za ulazak u ERM II (post-entry commitments). Već sljedeće godine počet će provedba aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom zamjene kako bismo bili, logistički i pravno, spremni uvesti euro već prvog dana 2023. godine“ – istaknuo je, među ostalim, tijekom predavanja guverner Hrvatske narodne banke dr.sc. Boris Vujčić.

Dodao je da su sve zemlje nakon uvođenja eura zabilježile izuzetan rast standarda, od 14 posto u Sloveniji do 40 posto u Latviji. Osim toga, naglasio je da su sve te zemlje doživjele i nižu stopu inflacije u pet godina nakon ulaska u eurozonu u usporedbi s pet godina prije ulaska u eurozonu. Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna rasprava tijekom koje je guverner odgovorio na brojna pitanja zainteresiranih studenata.

čitam...