razgovor s maturantima

Za haljine daju i do 2000 kuna. Je li maturalna večer postala luksuz kojeg si neki teško mogu priuštiti?

06:30h
0
Koprivnički maturanti // Foto: Matija Gudlin
Koprivnički maturanti // Foto: Matija Gudlin

Društvo nameće ovakve zahtjeve i malo se pretjeruje oko maturalne večeri. Ona je nešto posebno, ali ne bi trebalo toliko pretjerivati. Netko izdvoji i do 2000 kuna za haljinu koju će nositi samo jednom u životu. Usto, na nama zarađuju i razni saloni za uljepšavanje, objasnila je Marija Mihac, maturantica Srednje škole Koprivnica.

Pripreme za maturalnu večer privode se kraju, a mi smo provjerili smo koliki je to trošak za maturante i njihove roditelje.

– Haljine su se većinom šivale pa čak i po 1000 kuna. Maturalna večer nas je došla 275 kuna, s tim da u tu cijenu ulazi i večera za profesore. S druge strane, kostim smo platili 250 kuna. Kada se zbroji haljina, šminkanje i frizura, cijena bi mogla ići i do 1500 kuna – rekla je Marija Mihac, maturantica Srednje škole Koprivnica, koja je svoju haljinu platila 500 kuna i izdvojit će oko 200 kuna za šminku.

Marija Mihac // Foto: Matija Gudlin
Marija Mihac // Foto: Matija Gudlin

Dodala je kako je roditeljima to puno novaca, ali s obzirom na to da je samo jednom u životu, kaže M. Mihac, nije im to neki problem.

– Društvo nameće ovakve zahtjeve i malo se pretjeruje oko maturalne večeri. Ona je nešto posebno, ali ne bi trebalo toliko pretjerivati. Netko izdvoji i do 2000 kuna za haljinu koju će nositi samo jednom u životu. Usto, na nama zarađuju i razni saloni za uljepšavanje – objasnila je.

S druge strane, njen kolega Miroslav Makar, još uvijek nije kupio odijelo.

Miroslav Makar // Foto: Matija Gudlin
Miroslav Makar // Foto: Matija Gudlin

– Kada se odijelo kupuje ono nije samo za jednu priliku, nego se može nositi u raznim prilikama tako da se kupuje za duži rok. Maturalna večer je dobra stvar jer se možemo oprostiti na jedan lijepi način – zaključio je on.

Srednja škola Koprivnica unazad nekoliko godina približava se američkom stilu proslave završetka školovanja pa je tako uveden izbor najmaturantice i najmaturanta.

– Ne znam kada je točno s time počelo. Svi glasuju, ali ne poznajemo svi sve pa ne znam uopće kako će to izgledati – kazala je M. Mihac.

Nakon zabave, uživanja i druženja slijedi im polaganje ispita državne mature. I dok Makar namjerava upisati pravni ili ekonomski fakultet, M. Mihac ipak neće još ove godine.

– Na maturu svakako idem, ali tek kad dobro razmislim i vidim što želim, tek tada ću upisivati fakultet. Većina nas još uvijek nije sigurna – zaključila je.