REZIME AKTIVNOSTI

HDS objavio nove informacije o brzoj cesti Kloštar – Koprivnica, Hrg: Natječaj je na savjetovanju, praktički u postupku

Možemo biti ponosni na ono što smo radili i za što smo se zalagali tijekom ove godine, tako ćemo i nastaviti, smatra Indir.

14:30h
0
Vjekoslav Indir i Branko Hrg // Foto: Sanjin Bojić

Kraj tekuće godine bio je povod današnje konferencije Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) na kojoj su rezimirali svoje aktivnosti. Predsjednik koprivničko-križevačke podružnice Vjekoslav Indir isprva se dotaknuo rada nedjeljom.

– Ideja o zabrani rada nedjeljom trgovačkim lancima u Hrvatskoj potekla je od nas. Kada smo s otvorenim pismom krenuli prema našoj Županiji, mnogi su rekli kako je to nemoguće. Međutim, željeli smo da hrvatski građani, poput europskih, mogu koristiti te blagodati. Vjetar u leđa dao nam je KTC čiji zaposlenici neće raditi nedjeljom. Vjerujem da će se priča nastaviti i da rada u nedjeljom u trgovačkim centrima neće biti. Ipak, njega će općenito i dalje biti i želimo da bude plaćen – započeo je Indir.

Uključili su se, nastavio je Indir, u borbu za povećavanje plaća, a neizostavni dio je i utjecaj dopredsjednika Davora Vukmirića, inače zamjenik direktora Hrvatskih voda, koji je radio na projektu aglomeracije.

– Možemo biti ponosni na ono što smo radili i za što smo se zalagali tijekom ove godine, tako ćemo i nastaviti – smatra Indir.

Foto: Ivan Balija
Vjekoslav Indir // Foto: Ivan Balija

Riječ je, potom, preuzeo zamjenik predsjednika i saborski zastupnik Branko Hrg, također zadovoljan rezultatima njihova rada. Kako kaže, često se čulo kako od projekata u Koprivničko-križevačkoj županiji neće biti ništa, istaknuvši kako su im se smijali glede želje za povećanjem plaća i zabrane rada nedjeljom trgovačkim centrima.

– Vjerujem da će doći do nacionalne razine i da ćemo se sljedeće godine izboriti za zakon koji bi trgovačkim centrima branio rad nedjeljom, odnosno da će radnici isti imati dodatno plaćen, ali uz njihov pristanak i volju. Kod premijera sam na posljednjoj sjednici, u ime HDS-a, najavio da pripremam točku glede zabrane rada nedjeljom. Očekujem da će biti prihvaćena, ministarstvo već priprema analize – kazao je.

Hrg najbitnijim smatra djelovanje na lokalnoj razini, iako rade na nacionalnoj. Podsjetio je kako je na prošlogodišnje okupljanje u vezi rezimiranja tadašnjeg rada došao s informacijom kako je na njegov amandman prvi put u program Hrvatskih cesta uvrštena dionica Križevci – Kloštar – Koprivnica – mađarska granica.

Koprivnica i mađarska granica do tada nisu bile spominjane. Danas imam novi papir, izvod sa stranice Hrvatskih cesta, s njihove javne nabave. Govorili su kako ću se izboriti za nastavak gradnje od Križevaca do Kloštra, a da cesta neće ići do Koprivnice. Uskoro ću vam pokazati natječaj za radove na cesti Križevci – Kloštar Vojakovački koji se procjenjuju na više od 260 milijuna kuna. Ovo što sam pokazao jest paralelni proces za izradu studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta Kloštar – Koprivnica. Natječaj je na savjetovanju, praktički je u postupku. Kreće se s izradom idejnog rješenja i studije utjecaja na okoliš od Kloštra do Koprivnice. Kada krene gradnja Križevci – Kloštar, kreće projektiranje i zatim gradnja prema Koprivnici – rekao je Hrg, dodajući kako ništa neće biti brzo gotovo, već naglašava da su krenuli te da sada moraju kontinuirano raditi.

Foto: Ivan Balija
Branko Hrg // Foto: Ivan Balija

Okrenuo se, nadalje, aglomeraciji. Tvrdi kako su u projektu aglomeracije Koprivnica napravili velik posao, pa je i izvukli jer je gotovo propala.

– Nismo gledali političke opcije, već interes građana. Đurđevačka aglomeracija nije bilo u ovom proračunskom razdoblju, trebala je ići tek 2023. Prebacili smo je i kreće dvije godine ranije. To nikada nije rečeno, govorim tek kad je gotovo. Ostaju Križevci, konzultacije se vrše na dnevnoj razini. Vjerujemo kako ćemo do kraja godine dobiti sve suglasnosti i tijekom siječnja potpisati ugovore. Kada se to zbroji, i dodamo druge projekte, mislim da kao HDS imamo razloga biti zadovoljni činjenicom da smo sastavni dio saborske većine i Vlade RH, i da će naše područje itekako imati investecije kakve ne pamtimo. Nikada nije bilo toliko investicija – zaključio je.

čitam...
Loading...