HDZ želi smijeniti ravnatelja Dječjeg doma «Svitanje» Milivoja Androlića?

16:01h
0
svitanje

090706-svitanje-mU sjeni sukoba ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe Darka Ledinskog sa županom Darkom Korenom te njegove smjene i izbora novog Upravnog vijeća te institucije nedavno je prošla odluka članova istog tijela Dječjeg doma «Svitanje» da dosadašnjem ravnatelju Milivoju Androliću ne daju još jedan mandat. Umjesto toga, poništili su natječaj i imenovali ga vršiteljem dužnosti. Upravno vijeće «Svitanja» ima pet članova, od kojih troje, a to su predsjednica Željka Koluder-Vlahinja, inače ravnateljica županijskog Obiteljskog centra u Koprivnici, Ksenija Juriša-Forijan te Danijel Kovačić, zastupaju interese osnivača Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Interese radnika Doma zastupa Ljiljana Rusak, a Blaženka Brnjak interese skrbnika korisnika.

Androlić nije znao reći zašto će od polovice srpnja biti v. d. ravnatelja Doma «Svitanje», iako je od Željke Koluder-Vlahinja tražio obrazloženje:

– Surađujemo od travnja i nikada nije bilo problema. Tako će biti i dalje, no predsjednica mi nije željela otkriti zašto nisam dobio treći mandat, iako je «Svitanje» jedan od najsuvremenijih domova te vrste u Hrvatskoj, a razina kvalitete zivljenja njegovih štićenika je svake godine sve veća.

090706-svitanje3-mŽeljka Koluder-Vlahinja kazala je da je na natječaj za ravnatelja pristiglo pet prijava te da su tri kandidata uključujući Androlića bila jednako kvalificirana, no ni jedan u potpunosti.

– Odluka da ravnatelj u buduće bude v.d. je jednoglasna, zakonita i njome smo «kupili» vrijeme da riješimo neke nejasnoće, ali ne želim reći koje – rekla je Zeljka Koluder-Vlahinja i odbacila tvrdnje da iza odluke stoji politika, iako je UV, kako smo neslužbeno doznali, sastavljeno od članova HDZ-a, a Androlić je član vrha županijskog SDP-a.

090706-svitanje1-mPotpuno suprotno razmišlja prvi čovjek županijske organizacije SDP-a Stjepan Henezi. On tvrdi da je to bila politički «obojana» odluka i početak scenarija po kojem se htjelo maknuti Darka Ledinskog, samo na suptilniji način.

– HDZ ima više iskustva od HSS-a u tim igrama i zato će još par mjeseci čekati dok se ne slegne prašina oko Doma umirovljenika. Androlić je nekoliko dana prije imenovanja imao vrlo temeljitu provjeru rada iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, vjerojatno zato da ga se «pokopa», ali nisu mu ništa našli. To što je postao v.d. govori sve o ljudima koji su ga izabrali, jer kako to da je osam godina bio dobar ravnatelj a sada više nije, zašto je dobar da bude v.d. ali ne i ravnatelj i zašto netko drugi nije v.d. – rekao je Henezi te izdvojio da je Androlić imenovan na tu funkciju samo zato da mu se uskrati mogućnost žalbe.

090706-svitanje2-mPredsjednik županijskog ogranka HDZ-a i saborski zastupnik Stjepan Milinković tvrdi, pak, da cijela priča nema veze s politikom, a još manje s ičijom smjenom:

– Nama ne smeta politička opredjeljenost Androlića, za razliku od SDP-a koji je 2000. godine maknuo svakog tko se usudio samo primiti za HDZ-ovu kvaku. SDP želi politiku u ovoj priči, što je loše za djecu, a nas zanima samo ugovor koji je Vlada potpisala i time se obavezala crkvi vratiti zgradu u kojoj je «Svitanje», a štićenicima osigurati novi prostor. Potpredsjednik Vlade Damir Polančec me ovlastio da koordiniram tim projektom i stoga sam s gradonačelnikom Mršićem već razgovarao o gradnji novog «Svitanja» te ga molio da ne bude politiziranja, jer je država spremna uz već osiguranih milijun kuna izdvojiti još toliko ako gradska uprava osigura zemljište, komunalnu infrastrukturu i dokumentaciju – rekao je Milinković te naglasio da s Androlićem odlično surađuje, no da bi moglo doć do problema zbog Mršićevih nedavnih prigovora koje je opet uložio na dijelove projekta.