HDZ o spomeniku braniteljima: ‘Možda će ipak ministar Matić morati podići taj famozni kredit’

19:42h
0

Predloženi izgled spomenika braniteljima // Foto: ArhivaGradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Koprivnice u četvrtak se oglasio priopćenjem vezanim uz izgradnju spomenika braniteljima u Koprivnici. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

”Velika je sramota što se dan-danas u Koprivnici nastavlja saga oko spomenika upravo onima koji su dali svoje živote za samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske i grada Koprivnice. Bilo je žalosno gledati na sjednicama Vijeća kako branitelji nisu imali pravo niti izaći za govornicu te iznijeti svoj stav oko prvotnog prijedloga za spomenik za koji se nije niti znalo hoće li se zvati “Spomenik braniteljima iz Domovinskog rata” ili „”Spomenik slobodi za sve koji su bili u svim ratovima”.

Tu sramotu smo prekinuli i održana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj je bio i ministar Predrag Matić i tamo svečano izjavio „ukoliko se branitelji dogovore s gradskom vlašću ako treba JA ću dići kredit za spomenik”.

Jedino pozitivno sa te sjednice je bio jednoglasan dogovor oko formiranja Odbora za branitelje koji će se baviti sa svom problematikom i davati rješenja. Da nije bilo oporbe, prvenstveno HDZ-a i HSS-a, nikada ne bi bilo niti Odbora.

Kroz koprivničku javnost su nas ismijavali da ima puno važnijih tema od tamo nekakvog spomenika, da se bavimo marginalnim stvarima itd., a s druge pak strane nakon te sjednice od Predraga Matića niti P.

Zoran Gošek je nakon formiranja Odbora za branitelje javno izjavio da će ove godine na Dan koprivničkih branitelja 30.9.2015. biti svečano otvaranje spomenika.

No, svog stranačkog kolegu demantira Vesna Želježnjak i to u stilu: „Moramo se pridržavati propisanih zakona pa makar se radilo i o spomeniku”, a lopticu krivnje prebacuje ni manje ni više nego na branitelje.

E, da su se branitelji tako zdušno zalagali i borili u Domovinskom ratu kako se ona zdušno zalaže za spomenik, ne bi ona i njezini stranački drugovi bili tu gdje su danas!

Da su barem zakopali i jednu lopatu i počeli radove, što je i inače njihov model dodvoravanja,

možda bi još bilo prihvatljivo, uz objašnjenje da radovi kasne zbog zakona i procedura, ali ovako čitamo da su očito svi drugi krivi, ponajviše branitelji, potom konzervatori, možda i prevelika vlaga u zraku što još nisu počeli radovi. Klasika SDP-a. Umjesto da se ispričaju, oni prebacuju odgovornost na sve, a znamo da je novac za izgradnju osiguran u proračunu te za ovakvo njihovo jadno objašnjenje jednostavno nema opravdanja.

No, gradonačelnica Vesna nudi novi termin otkrivanja spomenika braniteljima – 31. listopada. kao sljedeće obećanje te u članku piše: „Stručne službe Gradske uprave izradile su točan pregled dosadašnjih aktivnosti i plan do konačne realizacije. Ne iskrsnu li nepredviđene okolnosti, braniteljski spomenik konačno bi, prema gradonačelničinoj najavi, trebao biti otkriven do kraja listopada”.

Ukoliko i tada neće biti otkriven spomenik, oni koji su dali obećanje iz objektivnih razloga trebali bi se malo odmoriti od politike pa makar se radilo o Vesni Želježnjak i Zoranu Gošeku.

Naime, prilično je naivno očekivati od tih ljudi koji danas vode grad, koji gledaju kako im Zrinski trg propada, kako im se urušio balkon na Gradskoj vijećnici, kako im Merićeva zgrada liči na Potemkinova sela, a sam centar liči na pedeset nijansi sive, da će se uz te sve silne probleme još mučiti tamo i s nekakvim spomenikom. Uvijek su bili majstori za kupovanje vremena i prodavanje magle. Poučeni višegodišnjim iskustvom kako ova garnitura vlada pod geslom – obećanje, ludom radovanje, možda će ipak na kraju balade ministar Matić morati podići taj famozni kredit da se ova trakavica oko spomenika riješi.”

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW