sigurna hrvatska

HDZ predstavio svoj program u pet poglavlja, Plenković kaže kako je sve realistično i nije prevelik zalogaj, a branio je i ideju booking portala

Program ima preko 110 stranica i sadrži pet poglavlja - socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost, globalna prepoznatljivost.  

15:31h
0
Screenshot: Nova TV

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković predstavio je program HDZ-a, Sigurna Hrvatska, s kojim žele pobijediti na parlamentarnim izborima koji se održavaju 5. srpnja.

Premijer Plenković se pred medijima pojavio s nositeljima lista i članovima najužeg vodstva HDZ-a.

Sigurna Hrvatska znači sigurna budućnost Hrvatske. Naša je Vlada u protekle četiri godine ostvarila niz rezultata – povećane su prosječna i minimalna plaća, mirovine za 12 posto, ostvarili smo niz povoljnih kretanja u ekonomskom pogledu. Imali smo tri godine proračunski višak, smanjivali smo  javni dug, poboljšali smo rejting, izašli smo iz procedure ekonomskih neravnoteža i prekomjernog deficita, dobili smo dozvolu za ulazak u šengensko područje… Sve to radili smo u okviru mandata koji je bio izrazito zahtjevan – rekao je Plenković na početku dodavši da je Hrvatska danas bolja zemlja nego što je bila 2016. a “naši sugrađani imaju bolju kvalitetu života nego 2016.”

Program ima preko 110 stranica i sadrži pet poglavlja – socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost, globalna prepoznatljivost.

Screenshot: Nova TV

– Ako dobijemo povjerenje sugrađana za iduće četiri godine to znači sigurna radna mjesta. Dokazali smo da državne institucije funkcioniraju, kao i zdravstvo i policija, te da je država stala iza radnika i poslodavaca. Postavili smo se odvažno i to ćemo činiti i dalje – rekao je Plenković naglasivši da se to posebno vidjelo u koronakrizi – kazao je premijer.

1. poglavlje – Socijalna sigurnost 

Želimo uložiti tri milijarde kuna u zdravstveni sustav, izgraditi nacionalnu dječju bolnicu, revitalizirati Imunološki zavod, povećati minimalnu plaću na 4250 kuna i povećati prosječnu plaću za 900 kuna na 7600 kuna. Ideja je da stvorimo 100 tisuća radnih mjesta i da za aktivne mjere zapošljavanja uložimo 10 milijardi kuna. Plan je povećati mirovine za 10 posto, omogućiti pravedniji izračun obiteljskih mirovina, povećati socijalnu naknadu sa 800 na 1500 kuna – rekao je Plenković.

2. poglavlje – Perspektivna budućnost

Plenković je najavio porezna rasterećenja.

– Svaka mlada osoba s projektom imat će pravo na 130.000 kuna za samozapošljavanje. To je mjera koja se pokazala dobrom i ovakvim povećanjem će biti privlačnija,” rekao je Plenković. Kazao je da se planira nastavak reforme školstva, osiguranje 1500 novih stipendija te besplatan željeznički prijevoz za djecu, učenike i studente. Uvest ćemo dječju karticu i omogućiti pogodnosti za obitelji s djecom – najavio je. Povećat će se kapaciteti obnovljivih izvora energije i opskrba vodom.

3. poglavlje – Ekonomska suverenost

HDZ najavljuje povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto.

4. poglavlje – Osnažena državnost

– Radit ćemo na daljnoj digitalizaciji i sustav e-građani će dobiti nove usluge. Usvojit ćemo novu strategiju borbe protiv korupcije. Dalje smanjivati broj starih i neriješenih predmeta na sudovima. Mjenjat ćemo zakon o parničnom postupku. Bavit ćemo se rješavanjem ratnih zločina – pobrojao je Plenković.

Smanjit ćemo broj ministarstava i poboljšati funkcioniranje Sabora, kazao je. Najavio je i pomoć za Zagreb, ne samo u vidu Zakona o obnovi Zagreba.

5. poglavlje – Globalna prepoznatljivost

– Naš utjecaj nikada nije bio veći, naša reputacija u ekonomskom i financijskom smislu – kazao je Plenković predstavivši poglavlje ‘globalne prepoznatljivosti’. Najavio je ulazak u eurozonu i opremanje u Hrvatsku vojsku.

Za Hrvatsku je predviđeno 20 milijardi eura iz programa oporavka i višegodišnjeg financijskog okvira EU-a.

“Program je realističan i nije prevelik zalogaj”

Odgovarajući na novinarska pitanja Plenković je rekao da je program realističan i da nije prevelik zalogaj.

– Ciljevi su realni i omogućuju kvalitetniji život, a osigurat ćemo dovoljno sredstava za njega –  kazao je Plenković.

Kad je riječ o povratku Ine u hrvatske ruke, Plenković je rekao da je ambicija i dalje ista, a sutra konzultanti stižu u Zagreb te će s premijerom održati konferenciju za medije.

Komentirao je i najnovije rezultate CRO Demoskopa koje je donio RTL prema kojima je HDZ pretekla Restart koalicija, i to u jeku afere Vjetroelektrane u kojoj su, podsjetimo, uhićeni HDZ-ovi dužnosnici.

– Što se tiče rejtinga, mi smo 2016. zaostajali više od 10 posto za SDP-om pa smo pobijedili. Riječ je o malim turbulencijama i mi vjerujemo da nam afera neće naštetiti. Mi smo privrženi borbi protiv korupcije i oni koji u tom smjeru krenu imaju svoje ime i prezime i zna se tko su i što su – rekao je Plenković dodajući da očekuju da HDZ bude relativni pobjednik izbora. Nije želio reći koliko mandata očekuje.

O potencijalnim koalicijskim partnerima

– Pronaći ćemo partnere da dođemo do 76 ruku. S manjinama i HNS-om suradnja je bila dobra, a o ostalima ćemo nakon izbora – kazao je.

Iako je HDZ najavio smanjenje broja ministarstva, koliko bi ih mogli imati u budućnosti Plenković još točno ne zna:

– Manje nego danas. Kažu neki da je magični broj 12. To bi bilo sjajno, ali iz mog iskustva bit će malo više. Da možemo dobiti apsolutnu većinu, rekao bih vam odmah broj ministarstava – kaže.

O booking portalu

Premijer je pokušao objasniti i  ideju o uvođenju stranice za bukiranje smještaja koju bi održavala država.

– Poduzetnici se bune? Naše kolege koji se bave turizmom svjesni su da u Hrvatskoj postoji 100 tisuća iznajmljivača. Mnogi su na stranicama velikih platformi. Iz onoga što naši ljudi koji se bave turizmom kažu dosta velik dio tih sredstava ostane toj platformi, ova ideja ide našem čovjeku poduzetniku u prilog. Cijela intencija je da poduzetnik više novaca dobije. A ne manje – branio se Plenković.