Obrađeno više od polovice biračkih mjesta

HDZ trenutno u prednosti, a evo tko od lokalnih političara ide u Sabor

23:52h
0
HDZ-ov stožer u Koprivnici // Foto: Matija Gudlin

U drugoj izbornoj jedinici na vrhu je Narodna koalicija sa 6 mandata, a slijedi ju HDZ s njih 5. MOST, Milan Bandić i Živi zid imaju po 1 mandat.

Nakon više od polovice obrađenih biračkih mjesta, HDZ je prikupio 59 mandata, a ako im se pribroje još dva iz dijaspore trenutno imaju 61. Narodna koalicija zaostaje za njima s 54 mandata, dok MOST ima 12. Živi zid je polučio iznimno dobar rezultat s 8 mandata, ako uzmemo u obzir da su prije nepunu godinu dana dobili samo 1. IDS ima 4 mandata, a Milan Bandić sa svojim partnerima 2, dok je HDSSB ugrabio 1 mandat. Nezavisna lista Željka Glasnovića također ima 1 mandat. Srpska manjina dobila je tri mandata, dok su ostale manjine dobile pet.

Željko Lacković
Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin

U drugoj izbornoj jedinici na vrhu je Narodna koalicija sa 6 mandata, a slijedi ju HDZ s njih 5. MOST, Milan Bandić i Živi zid imaju po 1 mandat.

Iako još ništa nije sigurno, time je od lokalnih političara mandat osigurao đurđevački gradonačelnik Željko Lacković, koji u Sabor ulazi umjesto Milana Bandića, a dobio je 26,56 posto glasova. U Sabor ulazi i križevački gradonačelnik Branko Hrg, četvrti na HDZ-ovoj listi, koji je dobio i 6,46 posto glasova. Ulazak je izgledan i HSS-ovom novigradskom načelniku Mladenu Mađeru, koji bi u Sabor trebao umjesto Stjepana Kožića. Koprivnica je ostala bez zastupnika.

Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin
Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin

Iako je Narodna koalicija dobila šest mandata, HNS-ova Anka Mrak-Taritaš je izbacila SDP-ovog Milivoja Androlića preferencijalnim glasovima – dobila ih je čak 23,44 posto.

HDZ-ov Damir Felak vrlo je zadovoljan trenutnim rezultatima i vodstvom svoje stranke, iako ni on ni Darko Sobota nisu osigurali saborsku fotelju.

– U ovom trenutku imamo 61 mandat i vrlo smo zadovoljni. Nadam se da ćemo zadržati razliku nakon što se prebroje svi glasovi, možda ne ovakvu, ali dovoljnu. Dok pribrojimo tri očekivana mandata iz dijaspore, HDZ će sigurno biti pobjednik ovih izbora. Jasno, bit će još promjena, ne zavaravajmo se da će ovo biti konačan rezultat, ali bolje je nego što su nam predviđali.

Parlamentarni izbori 2016
Mladen Mađer očekuje još bolji rezultat // Foto: Ivan Brkić

Očekujemo i da će se u našoj izbornoj jedinici situacija promijeniti nabolje, trenutno zaostajemo samo oko tri posto iz Narodne koalicije. Naravno, dio glasova se u ovoj izbornoj jedinici izgubio odlaskom HSS-a, ali sigurno ne toliko koliko se predviđalo. Dio njihovih političara time je pokazalo svoje pravo lice – rekao je Felak.

 

čitam...