kreativnost

HNS šarenim balonima poručuje kako je razvoj kreativne industrije jedan od najboljih načina da se potakne otvaranje novih radnih mjesta

Žele ukazati na značaj kreativne industrije u svijetu te na važnost i mogućnosti razvoja kreativne industrije u Hrvatskoj.

09:10h
0

Županijska organizacija HNS-a Koprivničko-križevačke županije i ove godine obilježava Svjetski dan kreativnosti i inovacija, koji se u Hrvatskoj obilježava od 2008. godine, sa željom da puštanjem balona u zrak u bojama koje inspiriraju kreativnost – narančasta,
žuta, crvena, zelena i plava – žele ukazati na značaj kreativne industrije u svijetu te na važnost i mogućnosti razvoja kreativne industrije u Hrvatskoj.

Naime, kreativna industrija obuhvaća širok spektar zanimanja temeljenih na znanju i inovacijama, od IT, softvera, gejminga, preko dizajna, arhitekture do filmske te glazbene industrije i ponosni su na sve kreativne Hrvate, koji su se kao individualci izborili za svoj uspjeh i koji stoje uz bok svjetskim stručnjacima – od IT sektora, gejminga pa do automobilske industrije.

Stoga je u Hrvatskoj potrebno, kako kažu, osvijestiti značaj koji kreativne industrije imaju za cjelokupno gospodarstvo, na čemu već nekoliko godina radi Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija. Kreativne industrije predstavljaju dodatni generator prihoda, ali su i glavni pokretač mnogih ekonomija.

– Drago mi je što je upravo HNS stranka koja je prepoznala važnost ove teme – kreativna industrija je temeljena na znanju i inovacijama, okrenuta je budućnosti i jako se dobro naslanja na naš aktualni projekt koji intenzivno provodimo u Vladi, a to je cjelovita reforma obrazovanja – kazala je Jasmina Pavlović, predsjednica ŽO HNS-a Koprivničko-križevačke županije.

Dodala je kako potrebno posebnu pažnju obratiti na obrazovanje radne snage kreativnog sektora.

– Talent i vještina jesu dobar početak, ali za uspjeh nikako nisu dovoljni. Da bi se uspjelo, potrebno se obrazovati za poduzetništvo, potrebno je posvetiti pažnju marketingu i drugim aspektima poslovnog procesa bez kojih nema prepoznatljivosti i uspjeha na pretrpanom suvremenom tržištu – naglasila je Pavlović rekavši pritom kako intenzivnijim poticanjem malog i srednjeg poduzetništva ono može postati ključna točka gospodarskog razvoja.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, navode, prva je stranka u Hrvatskoj koja je razvoj kreativne industrije stavila u fokus svog političkog djelovanja, ističući pritom da je razvoj kreativne industrije jedan od najboljih načina da se potakne otvaranje novih radnih mjesta i sprečavanje odlaska mladih iz zemlje.

čitam...