Uredba stara 10 godina

Hoće li Koprivnica prestići Križevce u osnivanju Državnog arhiva? Petrić: Vlada je za to osigurala 500 tisuća kuna, Rajn: Trebalo bi uložiti milijune kuna, a potrebnije nam je kino

Osim toga, smatra da im se ne bi isplatilo uložiti potrebnih sedam milijuna kuna za opremanje sukladno potrebama arhiva, a time bi dobili samo načelan dogovor i moguće zaposlenje do deset ljudi.

16:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Mario Rajn i Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Grad Koprivnica mogao bi pokrenuti inicijativu da se osnuje Državni arhiv na području grada, a tu bi instituciju praktički mogli preoteti Križevcima.

O tome je bilo riječi na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je Hrvoje Petrić predložio gradskoj upravi da razmotre tu mogućnost.

– Još prije deset godina, odnosno 2008. godine, Vlada Republike Hrvatske je na svom zasjedanju 30. lipnja donijela Uredbu o osnivanju Državnog arhiva u Križevcima sa sjedištem na Trgu J. J. Strossmayera 5. Za to je u Uredbi osigurano 500 tisuća kuna za početak rada arhiva. Prošlo je deset godina i taj arhiv još uvijek nije profunkcionirao. U Koprivnici imamo arhivski sabirni centar s profesionalnim djelatnicima koji je sastavni dio Državnog arhiva Varaždin pa predlažem da tražimo od Vlade da jednostavno napravi novu Uredbu da se osnuje Državni arhiv u Koprivnici – rekao je Petrić.

GV KC // Foto: Matija Gudlin
Hrvoje Petrić // Foto: Matija Gudlin

Smatra da je prostor vojarne idealno mjesto za to jer prostora ima dovoljno, a država se ionako već u postojećoj Uredbi obvezala da će opremiti arhiv i iz državnog proračuna zbrinuti djelatnike, čime bi se otvorilo deset do 15 novih radnih mjesta.

Njegov je prijedlog podržao i gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je najavio da će poslati prijedlog resornom ministarstvu.

Što se tiče križevačke gradske vlasti, njima projekt Državnog arhiva trenutno nije prioritet, a pogotovo zato što nemaju adekvatan prostor u koji bi ga mogli smjestiti, rekao nam je gradonačelnik Mario Rajn. Naime, prvotno predviđeni prostor naveden u Uredbi više nije slobodan.

– Taj projekt je bio uvjetovan činjenicom da je trebalo opremiti prostor po njihovim standardima. Prvotno je bila predviđena jedna lokacija, Strossmayerov trg broj 5, no taj je prostor kasnije postao Turistički informativni centar zahvaljujući projektu prekogranične suradnje. Drugi prostor za koji je postojala ideja bio je prostor bivšeg kina, no kada smo preuzeli vlast, taj prostor bismo ipak radije iskoristili za novo kino, to nam treba i takva je konfiguracija zgrade. Razmišljali smo o drugim prostorima, no adekvatnog nema – pojasnio je Rajn.

Gradsko vijeće grada Križevaca
Mario Rajn // Foto: Ivan Brkić

Osim toga, smatra da im se ne bi isplatilo uložiti potrebnih sedam milijuna kuna za opremanje sukladno potrebama arhiva, a time bi dobili samo načelan dogovor i moguće zaposlenje do deset ljudi.

– To jednostavno sada nije u top prioritetima, s obzirom na druge stvari koje moramo napraviti u gradu. Ako iz Koprivnice imaju takve namjere o inicijativi prema Vladi, nastojat ćemo obaviti još pokoji razgovor i vidjeti koliko je to realno, no ako u Koprivnici postoji adekvatan prostor, oni su sigurno u prednosti – priznaje Rajn.

Hoće li doista doći do osnivanja arhiva u Koprivnici i gdje, za to će trebati pričekati daljnje poteze gradske vlasti.

čitam...