Širi se društvenim mrežama

Hoće li se školska godina ponavljati zbog štrajka? Kruži vijest da hoće, evo o čemu se radi

Ono što je sigurno je da štrajk još uvijek traje i da sindikati još nisu prihvatili ponudu koju im je dala Vlada, a sudeći prema dosadašnjim reakcijama, ni neće.

11:27h
0
Srednja škola Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Nedavno se društvenim mrežama počela širiti vijest da će se školska godina, zbog štrajka koji traje već više od mjesec dana, morati ponavljati.

Kako piše srednja.hr, ta je informacija u potpunosti lažna i namijenjena je samo tome da uznemiri učenike i roditelje.

Nastava će se moći nadoknađivati na četiri načina, stoji tako u uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja – nenastavne dane moguće je planirati kao nastavne, zatim je moguće odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika, odnosno skratiti praznike, a škole imaju na raspolaganju i mogućnost produljenja nastavne godine nakon 17. lipnja. Ipak, najčešće spominjana opcija je nadoknada nastave subotom. Cjelovitu uputu Ministarstva pročitajte na linku.

Screenshot: srednja.hr

Druga laž je i da će maturanti polagati ispite državne mature, umjesto od 1. lipnja, od 1. kolovoza.

Istina je da bi, ako se štrajk ne prekine do kraja ovoga tjedna, moglo doći do ponekih promjena u kalendaru pisanja državne mature. Tako Nacionalni centar predlaže da se termin pisanja ispita eseja iz hrvatskog jezika održi, umjesto u lipnju, u svibnju 2020. godine. Navedeni esejski zadatak ne bi uključivao sadržaj koji je dio plana i programa u četvrtim razredima srednjih škola.

Ono što je sigurno je da štrajk još uvijek traje i da sindikati još nisu prihvatili ponudu koju im je dala Vlada, a sudeći prema dosadašnjim reakcijama, ni neće.