Stigli smo do sredine ožujka, što znači da nas svega dva mjeseca dijele od novih izbora, onih lokalnih. Biraju se članovi predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, općinski načelnici, gradonačelnici i župani te njihovi zamjenici, kao i zamjenici gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Dok je dio kandidata službeno potvrđen, o ostalima se nagađa, spekulira i pregovara. Jednako tako, intenzivirala su se manja ili veća prepucavanja karakteristična za predizborno razdoblje.

Kakva je situacija u Koprivničko-križevačkoj županiji te u njezinim trima gradovima – Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima? Čekaju li nas izvjesni izbori ili će iznjedriti neka iznenađenja, odlučit će birači.

Tko će u drugi krug s Darkom Korenom – Mladen Kešer ili Željko Lacković?

Još krajem veljače, ali 2020. godine, koprivničko-križevački župan Darko Koren na sjednici Županijske skupštine otkrio je kako će ponovno aplicirati za tu poziciju.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Iako je tada bilo rano išta uzeti sa sigurnošću, šef Mreže nezavisnih lista, nedavno je potvrdio svoju kandidaturu u dogovoru s HSU-om, a prema najavama, vjetar u leđa dat će mu i podravsko-prigorski HDZ.

Korena na tjednoj bazi izaziva osebujni Mladen Kešer, načelnik Kalnika i šef Županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke županije, kandidat za čelnu osobu županije, što je odlučeno na stranačkoj sjednici.

Na tome tragu, nezavisni član Županijske skupštine te predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković česti je Korenov oponent u raspravama. Na prošlim izborima nije uspio ući u drugi krug, a na ovima će pokušati dobiti povjerenje većeg broja birača. Međutim, još nije službeno potvrdio svoju kandidaturu.

Svečana sjednica, 663. rođendan Koprivnice // Foto: Matija Gudlin
Mladen Kešer // Foto: Matija Gudlin

I Kešer i Lacković pokušali su osvojiti i saborsku fotelju što im nije pošlo za rukom.

 

Moguće je da će se u utrci za župana pojaviti barem još koje ime.  No, ako se to i dogodi, ključno će, sudeći prema svim anketama, biti ime kandidata koji će Korenom u drugi krug – Kešer ili Lacković?

Novome mandatu Mišela Jakšića zasad nitko ozbiljno ne prijeti.
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Gradonačelnik Koprivnice te SDP-ov saborski zastupnik Mišel Jakšić aktualna je prva osoba podravskoga grada. Na prvu, čini se kao poprilično velik favorit. Naravno, izbori njegov status tek trebaju potvrditi, no to mu neće biti teško, jer danas su pred nama tek dva kandidata za čelno mjesto najvećeg podravskog grada.

Foto: Ivan Balija
Franjo Marković // Foto: Ivan Balija

Jakšićev jedini službeni protukandidat dolazi iz redova HDZ-a, a riječ je o Franji Markoviću, koji je potpuno nepoznat javnosti. Ta informacija iznesena je sredinom veljače kada je potvrđen jednoglasni odabir zaposlenika Belupa, premda se govorilo o potencijalnoj kandidaturi predsjednika koprivničkog HDZ-a i trenutnog zamjenika župana Ratimira Ljubića, koji će ipak ponovo po funkciju Korenovog zamjenika. Potonji je, spomenimo, na konferenciji održanoj krajem veljače istaknuo kako će o mogućim koalicijama pravovremeno obavijestiti javnost.

Uz Jakšića i Markovića kao predstavnike dviju najsnažnijih nacionalnih stranaka, mjesto gradonačelnika Koprivnice možda će tražiti i predstavnici nezavisnih. No, službenih potvrda još nema.

Najširu ponudu kandidata u našoj županiji, u ovome trenutku, imaju Križevci.

Rajn i Katanović, sonedavno suradnici, sada politički protivnici

 

Podsjetimo, Mario Rajn na prošlim je izborima s trona 16-godišnje vladavine skinuo Branka Hrga, a nakon što je odradio kratku epizodu u HSS-u, ponovo kao nezavisni ide u borbu za drugi mandat.

Ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek i šef gradskog HDZ-a Mato Devčić, kao i SDP-ov Marko Katanović bit će mu najjači protivnici. Svoj dio kolača pokušat će osvojiti i mladi poduzetnik, HDS-ov Ivica Švagelj, predsjednik gradske organizacije stranke.

Od izbora ne odustaje Ivan Majdak, bivši SDP-ovac, a sada nezavisni kandidat, koji je u gradsku fotelju pokušao zasjesti i 2017. godine.

Hrvoje Janči sigurno po drugi mandat.
Hrvoje Janči // Foto: Ivan Brkić
Hrvoje Janči Đurđevac ima u šaci // Foto: Ivan Brkić

Godine 2017. – dakle, za prošle lokalne izbore – Đurđevac je imao čak pet kandidata za mjesto gradonačelnika. Kako se isprofilirao kao grad nezavisnih, aktualni Hrvoje Janči  dobio je izbore već u prvom krugu. A po novi u ulozi nezavisnoga kandidata ide i sada, 2021. godine, a za sada mu sve karte idu u prilog.

Mjesto čelnoga čovjeka ovoga podravskoga grada pokušat će mu uzeti Marko Fucak, Đurđevčanin kojega je potvrdila Gradska organizacija SDP-a i koji je poznat u podravsko-prigorskom političkom okružju.

Đurđevački je HDZ, također, donio odluku, pa je tako odlučeno kako će glasove Đurđevčanki i Đurđevčana tražiti Željko Turbelija, javnosti manje poznat potpredsjednik gradskoga HDZ-a te voditelj odjeljenja u JVP-u Đurđevac.