MOGUĆA PROHIBICIJA?

Hoće li zabraniti točenje alkohola u kafićima zbog korone? Njemačka ide tim stopama

Nacionalnom Stožeru, epidemiolozima i resorsnim ministarstvima slijedi sastanak s predstavnicima ugostitelja i turizma.

14:30h
0
Ilustracija
Ilustracija

Hrvatski ugostitelji posljednjih tjedana i mjeseci izražavaju nezadovoljstvo odlukama, odnosno epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite RH. Govorilo se o potrebi za stišavanjem glazbe kako bi se smanjilo širenje, a otprije je poznato ograničeno radno vrijeme te, recimo, držanje potrebnog razmaka.

Njemačka ide korak dalje. Kancelarka Angela Merkel, piše Deutsche Welle, najavila je mjere prema kojima se, između ostaloga, ograničava broj gostiju na jednoj zabavi, dok će vodstva 16 saveznih država Njemačke imati mogućnost ograničiti vrijeme točenja alkoholnih pića u restoranima i barovima ili čak privremeno zabraniti. Cilj je, navode, zaustaviti širenje koronavirusa, što se posebno očekuje tijekom zimskih mjeseci.

Nacionalnom Stožeru, epidemiolozima i resornim ministarstvima slijedi sastanak s predstavnicima ugostitelja i turizma. Jutarnji.hr doznaje kako je jedan od prijedlog što manji boravak u zatvorenim prostorijama. Točnije, ugostiteljske usluge trebale bi se obavljati na terasama uz korištenje grijalica.

Premda se Njemačka možda odluči na svojevrsnu prohibiciju – zabranu točenja alkohola nakon 21 sat ako prosječni broj dnevno zaraženih u 14 dana premaši 35 na 100 tisuća stanovnika – isti izvor neslužbeno navodi kako hrvatski Stožer zasad ne planira donijeti takvu odluku.

– Naša grana djelatnosti je centar socijalne interakcije i samim tim ne bismo smjeli biti neprijatelji broj jedan, kako nas doživljavaju. Od države zahtijevamo da nam izađe u susret. Primjerice, kafići naprave tri milijarde kuna prometa godišnje, a država zahvaljujući PDV-u dobije 600 milijuna. Naš je prijedlog, među ostalim, da za vrijeme krize smanje PDV na piće. To bi državu stajalo samo 300 milijuna kuna – rekao je predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak, prenosi jutarnji.hr.

čitam...