Inicijativa nezavisnih vijećnika

Hoćemo li odlučivati o Piškornici na prvom referendumu u županiji? Lacković: Ako želimo biti županija s odlagalištem, moramo dobiti i brzu cestu, to nije ucjena

Referendumsko pitanje građanima bilo bi žele li RCGO Piškornicu u Koprivničko-križevačkoj županiji ili ne žele, koji bi pritom bio brisan iz prostornog plana, a Lacković smatra da se u to treba uključiti i pitanje izgradnje brze ceste do Koprivnice.

16:00h
0
Županijska skupština - tema Piškornica
Željko Lacković // Foto: Ivan Brkić

Na jučerašnjoj tematskoj sjednici Županijske skupštine, na kojoj se raspravljalo o Piškornici, nezavisni vijećnik Željko Lacković predložio je da se o regionalnom centru za gospodarenje otpadom odlučuje na referendumu.

– Projekt se nije odmaknuo toliko daleko da se ne bi mogla preispitati i sama lokacija i projekt, koji je u ovoj županiji, a ona nikakvu korist od toga nije dobila. Čiji je to interes i zašto je uopće smješten u našu županiju? Zašto i ostala četiri suvlasnika ne bi na svom prostoru osigurali barem prostor za milijun tona otpada? Zašto ne bismo dozvolili da građani odluče žele li da RCGO Piškornica bude na području županije ili ne žele? To se može riješiti putem referenduma. Ako i žele, ispitati što točno žele? Upitati ih žele li ili ne žele RCGO u ovoj županiji, a onda to uvjetovati gradnjom brze ceste do Koprivnice – predložio je jučer Lacković.

Put do referenduma uključuje nekoliko postaja, a prva je ta da skupi potpise trećine županijskih skupštinara, odnosno 14 potpisa. Kako nam je rekao, nedostaje mu još samo jedan.

Piškornica
Foto: Ivan Brkić

Nakon što se prikupe potpisi, idući korak je održavanje sjednice na kojoj bi se glasovalo o prijedlogu referenduma.

– Potpisnici podnose prijedlog na raspravu, a na sjednici Županijske skupštine većinom glasova se odlučuje o prihvaćanju prijedloga o provođenju referenduma, za prihvaćanje prijedloga potrebna je većina. Tada se i definira pitanje za referendum, koje mora biti zakonito i u skladu s aktima Županijske skupštine. Tako definirano pitanje mora proći i provjeru u Ministarstvu uprave, koje odlučuje je li pitanje u skladu sa zakonom – pojasnio je Lacković.

Ako se ispune svi ti preduvjeti, raspisuje se referendum u roku od 30 dana od odluke skupštine.

Referendumsko pitanje građanima bilo bi žele li RCGO Piškornicu u Koprivničko-križevačkoj županiji ili ne žele, koji bi pritom bio brisan iz prostornog plana, a Lacković smatra da se u to treba uključiti i pitanje izgradnje brze ceste do Koprivnice.

Županijska skupština - tema Piškornica
Foto: Ivan Brkić

– Ta dva velika projekta svakako treba staviti u korelaciju, pogotovo zato što ne postoji nikakav politički odgovor na to zašto je od četiri županije upravo u našoj županiji lokacija RCGO-a. Zašto je to određeno i izglasano, što smo mi dobili kao benefit? Još smo si doveli opasnost zato što smo bogati podzemnim vodama, koje smo doveli u rizik. Mi moramo onda dobiti i cestu ako ćemo biti i županija u kojoj će se graditi RCGO, to je politički ispravno, to nije nikakva ucjena – smatra on.

Ako bi došlo do referenduma, bio bi to prvi referendum u županiji kojim bi građani izravno odlučivali o nekom pitanju.

– U svakom slučaju, ovo će izvesti na čistac sve političke aktere koji su sudjelovali u projektu Piškornica – zaključuje Lacković.

čitam...
Loading...