BITKA ZA PODRAVKU

K. Horvat (PPDIV): Ne možemo svaštariti i vlasnicima biti izvor brze i lake zarade

14:18h
0
Podravka // Foto: Matija Gudlin

– Zamislite samo što bi bilo kad bi Podravka sirovine za svoje proizvode proizvodila ovdje, a ne ih uvozila – rekao je ovih dana ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Prema pisanju Podravskog lista, Vlada Republike Hrvatske ovoga bi tjedna mogla raspravljati o prodaji državnog udjela u Podravki, no službene potvrde o tome još uvijek nema. Informaciju smo stoga pokušali dobiti od saborskog zastupnika Damira Felaka (HDZ).


– Nemam informaciju o tome hoće li Vlada ovoga tjedna odlučivati o prodaji državnog udjela u Podravki, no ono što mi je poznato je da se trenutno rade tek procjene, što ćemo i kako dalje s državnim firmama i državnim udjelima – rekao je Felak te podsjetio da se u ovom slučaju radi o 25-postotnom udjelu, jer je tri četvrtine kompanije već u rukama fondova.
– Osobno sam protiv prodaje tog udjela. Ne samo u ovom trenutku, nego ikad. Država mora zadržati kontrolni paket, ali vidjet ćemo hoće li članovi Vlade ili tko drugi razmišljati drugačije – dodao je.

Vlada je objavila listu od 54 poduzeća, među kojima su trgovačka društva i tvrtke od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, no na tom popisu Podravke nije bilo samo iz razloga što je državni udio manjinski, dakle prodaja udjela nije isključena.

Ksenija Horvat, glavna sindikalna povjerenica PPDIV-a Podravke // Koprivnica.netLokalni dužnosnici na vlasti i u oporbi već su se izjasnili na način da država mora ostati u kompaniji, a njihovo mišljenje dijeli i Ksenija Horvat, glavna sindikalna povjerenica PPDIV-a Podravke. Ne vidi ništa loše u tome da Vlada raspravlja o svojem udjelu u Podravki, no misli da do prodaje neće doći. U svakom slučaju, kaže, očekuje da predstavnici radnika budu na vrijeme informirani o svemu što se događa.

– Ne smatram da država kao vlasnik nužno mora biti loš gospodar, no od nje očekujemo da nas pusti da radimo i ne miješa se u upravljačke strukture. Jednostavno nam treba miran period za normalno poslovanje kakav nismo imali u komadu već deset godina – poručila je Horvat.

Od države, ali i svakog pojedinačnog vlasnika, Horvat očekuje jasno definiranu strategiju te što od Podravke žele.

– Ne možemo svaštariti i vlasnicima biti izvor brze i lake zarade – zaključila je.

Podsjetimo kako je ovih dana u Koprivnici ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao da Podravku smatra generatorom gospodarstva i zapošljavanja u ovome kraju, te kako se o prodaji udjela ne razmišlja.
– Zamislite samo što bi bilo kad bi Podravka sirovine za svoje proizvode proizvodila ovdje, a ne ih uvozila – dodao je Horvat.

Zanimljivo da je inicijativa predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića, da država svoj udio prepusti Gradu Koprivnici, a koju je HDZ-ovoj Vladi prije pet godina upućivao još kao gradonačelnik, potpuno nestala za vrijeme vladavine Zorana Milanovića. Danas tu kombinaciju više nitko ne spominje čak ni u šali.

čitam...