epidemija

Hoteli i restorani otkazali svadbe i proslave, Barbarić iz hotela Podravina: Teško ćemo opstati bez pomoći države

18:00h
0
Ilustracija // Foto: IngImage
Ilustracija // Foto: IngImage

Što će biti sa svadbama i proslavama u najmanje iduća dva mjeseca? Cijela Hrvatska staje s uobičajenim životom na najmanje 30 dana, koronavirus je u svakoj pori našeg društva. Gotovo sve je zatvoreno osim onog najpotrebnijeg, a mnogi se pitaju što je s proslavama. Nacionalni stožer civilne zaštite zabranio je javna okupljanja, sad su zatvoreni i kafići i restorani te je borba protiv koronavirusa u punom jeku.

Kontaktirali smo nekoliko ugostitelja, voditelja hotela i restorana koji su poznati po organiziranju svadbi i proslava, da nam kažu kakva je kod njih situacija. Prvi koga smo dobili na telefon bio je Boris Crnković.

– Još ništa ne znamo, nitko nije ništa otkazao, mi nismo ništa otkazali. Svi objekti su nam zatvoreni, jedino iz Pivnice Mejaši vršimo dostavu – kratko nam je rekao ludbreški poduzetnik, vlasnik hotela Crnković.

Foto: Ivan Balija
Dejan Zrinski // Foto: Ivan Balija

Restoran Zrinski poznat je u Koprivnici kao mjesto gdje se može pojesti gablec, ali i kao mjesto gdje se često organiziraju svadbe, pričesti, firme, krstitke i slično.

– Poznato je da najviše posla, proslava i svadbi, ima od Uskrsa pa do kraja šestog mjeseca. Po svemu sudeći, naznake su da će se sve to otkazati. Moramo vidjeti kako će se situacija odraziti, koliko će dana trajati, pa ćemo tek tad znati neku polazišnu točku daljnjih razgovora, dogovora. Jako je teško sad nešto reći. Ono što su na moru sedmi i osmi mjesec, to su na kontinentu četvrti, peti i šesti mjesec. Danas smo još neke gablece odvezli van, a vidjet ćemo što će biti sutra. Najvjerojatnije ćemo sve prekinuti – izjavio je poznati koprivnički ugostitelj Dejan Zrinski, revoltiran situacijom da će neke dugogodišnje lojalne radnike morati poslati na biro jer im neće moći dati plaću.

Hotel Podravina također je otkazao sve u narednom razdoblju, kao i križevački hotel Kalnik.

Foto: Ivan Balija
Nikola Barbarić // Foto: Ivan Balija

– Što se tiče idućeg mjeseca to je sve definitivno otkazano, dok ćemo za peti i šesti mjesec još vidjeti. Svi domjenci i caterinzi su također otkazani. Imamo zasad dostavu hrane. Također, imamo i pad prometa 99 posto, ne vidimo način opstanka ukoliko država neće sufinancirati 100 posto plaća – rekao nam je Nikola Barbarić, voditelj prodaje marketinga koprivničkog hotela Podravina.

– Temeljem odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite mi smo od danas pa narednih 30 dana kompletno zatvoreni. U tih 30 dana neće biti nikakvih okupljanja ni događanja u hotelu. Dalje ćemo vidjeti kakve će biti odluke Stožera te ćemo postupati u skladu s njima. Još ranije smo otkazivali događanja za tjedan koji je iza nas, odradili smo to sve unaprijed zbog prevencije i mjera zaštite – prokomentirala je za ePodravinu voditeljica križevačkog hotela Katarina Zidarić.

Ništa drugačije nije ni u Đurđevcu, u hotelu Picok.

– Svadbe i proslave prolongirane su za prve moguće datume koje ćemo dogovoriti sa slavljenicima. Idućih 30 dana nema nikakvih aktivnosti, čekamo upute Stožera. Što se tiče smještaja u hotelu, to je sve otkazano. Austrijanci i Nijemci koji su trebali biti u hotelu jer su trebali obnavljati prugu između Virovitice i Pitomače neće biti tu. Ista situacija je i u susjednoj županiji – kazala je Mirela Repić, zamjenica glavnog direktora hotela Picok.

Bilo je jasno, sad je još jasnije. Koronavirus ugostitelje i poduzetnike baca na koljena, koljena ispod kojih su zrna kukuruza. Kako će gospodarstvo ovo podnijeti, kako će preživjeti, nitko ne zna, najmanje Vlada. Donijeli su odgodu plaćanja doprinosa, nude plaćanje minimalca, ali nije još jasno kome i kako. I nakon te odgode naplata će stići, a ljudi to neće imati odakle platiti jer nisu radili. Dokad će Vlada nuditi kozmetičku pomoć ne znamo, ali nadamo se da će što brže poslušati poduzetnike i ugostitelje.

čitam...