Hrabri fićo KC 10-40

14:27h
0
Hrabri fićo KC 10-40 // foto: ICM

Potok Koprivnica, koji srednji i noviji naraštaji pamte samo po neugodnom mirisu koji je dolazio iz njega zbog otpadnih voda iz nekadašnje klaonice iza mosta u Starigradskoj ulici, imao je za starije genracije sasvim drugo sjećanje. Ugodno i neugodno.

Ugodno, jer se na potoku Koprivnica moglo kupati, voda je bila pogodna, osobito kod tzv. drugog slapa. K’o na Plitvicama ispod slapa! Bilo je i kupanja zimi, pitajte hrabrog Anđelka Harabajzu Harija. Bilo je i onečišćenja, ali su koprivničko kupalište sami kupači čistili: odbačene stvari su izronjene.

Neugodno prikazuje slika. Ovo su posljedice izlijevanja potoka Koprivnica početkom šezdesetih godina. Hrabri fićo KC 10-40 juri neasfaltiranom Križevačkom ulicom. Voda iz Potoka Koprivnice kod učestalih poplava dolazila je i do samoga središta grada, tamo gdje su Podravski list i DM.

Na slici možete prepoznati kuću Vrtiprah, koja i danas stoji na uglu Basaričekove i Križevačke ulice, a pogled na zapad otkriva nam s lijeve, južne strane, poljoprivredna polja, koja su se prostirala od nekadašnje Petomajske ulice, današnje ulice mog uče Stjepana Miklaužića, sve do blizu Ulice Dubovac. Najprije je sagrađena tzv. specijalna montažna škola, a onda su nicala naselja, koja smo nekad zvali Kardeljevo, Krašovo… Na uglu Basaričekova i Križevačke ulice danas je ulični prometni rotor.

čitam...