BRZA CESTA, PRUGA, AGLOMERACIJA

Hrg i Indir objasnili zašto HDS podržava vladu: Nema li ceste, pruge, vodovoda ili kanalizacije, ne možemo privući gospodarstvo

Hrg je naglasio kako se na ovome prostoru - od Dugog Sela, Koprivničko-križevačke županije pa do mađarske granice - trenutno odvijaju, u pripremi su ili pred početkom investicije vrijedne oko šest milijardi kuna.

17:45h
0
Foto: Ivan Balija
Đuro Zvonar, Branko Hrg i Vjekoslav Indir // Foto: Ivan Balija

Infrastruktura kao preduvjet razvoja gospodarstva Koprivničko-križevačke županije bila je današnja tema konferencije za novinare Hrvatske demokršćanske stranke (HDS). O njoj su govorili predsjednik podružnice Vjekoslav Indir te saborski zastupnik i zamjenik predsjednika HDS-a Branko Hrg. Indir je objasnio kako je povod konferencije statistika Hrvatskog zavoda za statistiku.


– Od županije koja je po razvijenosti bila treća u Hrvatskoj, došli smo do pretposljednjeg mjesta. Ukazivali smo na nastavak gradnje brze ceste, razvoj vodoopskrbe i odvodnje, rad nedjeljom, premale plaće te na agrocentre čijim se osnivanjem pruža prilika ponovnog organiziranja poljoprivredne proizvodnje na malim gospodarstvima. Ti su projekti trebali pojačati gospodarstvo – rekao je Indir.

Hrg je naglasio kako se na ovome prostoru – od Dugog Sela, Koprivničko-križevačke županije pa do mađarske granice – trenutno odvijaju, u pripremi su ili pred početkom investicije vrijedne oko šest milijardi kuna.

Foto: Ivan Balija
Vjekoslav Indir // Foto: Ivan Balija

– Sve su to državni programi, financirani prvenstveno europskim novcem. Teško bismo mogli izvući razdoblje u kojemu se više ulagalo iz državne razine – smatra Hrg, navodeći pritom željezničku prugu Dugo Selo-Križevci, zatim dionicu Križevci-Koprivnica-mađarska granica, nastavak brze ceste Kloštar Vojakovački-Križevci, nadvožnjak u Križevcima te aglomeracije Koprivnica, Križevci, Đurđevac.

Navedenome dodaje, iz kuta druge izborne jedinice, još 1,3 milijarde kuna investicija.

Razlog je to zašto HDS podržava vladu. Nijedna dosad, pa ni u prijašnjoj državi, nije toliko ulagala. Prometna infrastruktura preduvjet je za pojačani razvoj. Nema li ceste, pruge, vodovoda ili kanalizacije, ne možemo privući gospodarstvo. Lokalna samouprava trebala bi se priključiti investicijskom zamašnjaku koji je država pokrenula, da se lijepo prezentira i tako privuku investitori – izjavio je Hrg, dodavši.

Foto: Ivan Balija
Branko Hrg // Foto: Ivan Balija

– Dao sam si u zadatak izboriti se za prigradski vlak, u prvoj fazi do Križevaca, a zatim i Koprivnice kako bi se do Zagreba moglo doći za manje od sat vremena – kazao je.

Gledajući investicije, Hrg tvrdi kako je ovo povijesno razdoblje za navedeno područje.

– Zaboravimo stranačke boje. Neka svatko iz svog ureda kaže što je bit, pa da svi guramo prema Zagrebu. Moramo iskoristiti što vlada radi – zaključio je Hrg.

čitam...