Hrvatice maksimalne i protiv Litve

09:03h
0

U drugom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo Hrvatice su bile odlične i s velikih 42:24 svladale reprezentaciju Litve.

Hrvatska je otvorila s Jelenom Grubišić na golu te Majom Zebić, Andreom Penezić, Andreom Šerić, Ivanom Lovrić, Lidijom Horvat i Dijanom Golubić. U obrani se igralo 6-0, Kristina Franić mijenjala je Ivanu Lovrić budući da je Zdravko Zovko pretpostavljao da će Litavke puno šutirati izvana.

U osmoj minuti prvi put je tri razlike (7:4), da bi u 12. povećali na +5. Pokušale su Litavke igrati brzi centar, no sve je funkcioniralo dobro. U napadu smo igrali prilično kreativno tako da je sijevalo sa svih strana. U 20. minuti Hrvatska ima velikih +7 i litavski izbornik prisiljen je zvati minutu odmora. Zdravko Zovko u tim trenucima mijenja Lidiju Horvat radi slabije obrambene dionice, ušla je Ivana Petković.

Litavke kreću agresivnije i smanjuju prednost, no probudila se i Jelena Grubišić pa domaće nikako nisu uspjele doći na manje od pet golova zaostatka. Ubrzo Andrea Penezić i Martina Pavić koja je zamijenila Andreju Šerić vraćaju stvari na svoje mjesto i Hrvatska na poluvrijeme odlazi sa 7 golova prednosti, 20:13.

Drugo poluvrijeme umjesto Maje Zebić na lijevom krilu otvara Ana Lovrak. Hrvatska nastavlja s odličnom igrom iz prvog dijela i u 36. minuti prvi je put 10 golova prednosti, 25:15. Hrvatska je došla čak i do +12 u tim trenucima, no malo dekoncentracije i dvostruko isključenje Ane Lovrak i Lidije Horvat Litvakne iskorištavaju da bi došle do -7.

No nekoliko obrana Jelene Grubišić te golovi Šerić, Zebić i Tomac, Hrvatska je u 50. minuti opet na +10. Do kraja je prednost samo rasla, Zovko je dao prigodu svim igračicama i Hrvatska je došla do uvjerljive pobjede.

Hrvatska nakon dva odigrana kola vodi u skupini 7 s maksimalna četiri boda, slijedi Makedonija s tri, Nizozemska ima jedan dok je Litva bez bodova. Kvalifikacije se nastavljaju u ožujku 2010. kada Hrvatska igra s Makedonijom, najprije u gostima, a potom za četiri dana i kod kuće.

Zdravko Zovko je čestitao svojim igračicama na odličnoj utakmici: “Grubišić je branila dobro, obrana je funkcionirala dobro, a kad je tako onda možemo igrati brže što je rezultiralo velikim brojem postignutih golova. Najvažnija su 2 boda, cilj smo ostvarili. Zadovoljan sam motivom djevojaka, znali smo da smo bolji, ali to je trebalo pokazati i u ovoj prilično hladnoj dvorani. Usljeli smo sve prevladati, a dao sam prigodu svim igračicama. Sada zadovoljni čekamo proljeće i oglede s Makedonijom.”

Sretna je bila i Dijana Golubić: “Zadovoljna sam, kako ne bih bila. Istrčala sam jako puno kontri, znači da smo u obrani igrale dobro i da je Jelena bila odlična. Očekivala sam malo opasniju i čvršću Litvu, ali pokazalo se da smo puno bolje od njih.”

Andrea Penezić je rekla: “Unatoč hladnoći u dvorani igrale smo vrlo dobro. Pobjeda nije došla u pitanje niti jednog trenutka. Sve smo odigrale na nivou čitavih 60 minuta i time sam posebno zadovoljna.” Nadovezala se Maja Zebić: “Bilo je hoću-neću glede mog nastupa no zahvaljujući fizioterapeutu Anti Ariću uspjela sam se oporaviti. Očekivala sam tvrđu utakmicu no već nakon 10 minuta znala sam da je samo pitanje razlike s kojom ćemo dobiti.”

Vrsna vratarka Jelena Grubišić je zaključila: “Trebalo mi je vremena da se ugrijem, haha. Teško je igrati u ovako hladnoj dvorani. Litavke ipak nisu naš nivo, ali trebalo je odraditi i ovu utakmicu. Mislim da s još dvije domaće pobjede naš plasman na EP ne bi trebao doći u pitanje.”

Hrvatska: Jelena Grubišić (19+2), Ana Lovrak 2, Maja Kožnjak 1, Dijana Golubić 12, Andrea Šerić 3, Ivana Petković 1, Martina Pavić 5, Lidija Horvat 1, Kristina Franić 3, Andrea Penezić 7, Ivana Jelčić, Marta Tomac 1, Ivana Lovrić, Maja Zebić 6, izbornik Zdravko Zovko.