epidemija

Hrvatska broji značajan skok novozaraženih, preminula je djevojčica od 12 godina

U samoizolaciji je trenutno 18.828 osoba.

11:36h
0
Foto: Jurica Karan

Nacionalni Stožer civilne zaštite otkrio je kako danas imamo 1445 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Aktivnih je 5490 slučajeva, a 889 pacijenata je na bolničkom liječenju. Na respiratoru su 84 pacijenta.

Dvanaest osoba je perminulo, a posebno boli činjenica da je preminula i jedna djevojčica od 12 godina koja je, kako navodi Stožer, imala više komorbiditeta iz kardiološkog aspekta. U samoizolaciji je trenutno 18.828 osoba.

– Više od 50 posto uzoraka koje smo obradili je britanski soj. Te varijante se brže šire. Teško je reći (ulazimo li u treći val). Nije bitno je li to treći val ili rep drugog vala, moramo nastaviti borbu. Bliži se termin za nove odluke, ako zaključimo da je nešto hitno potrebno napraviti, a to mogu i lokalni stožeri, takva situacija je vrlo moguća – rekao je Capak.

Aktualne mjere

– Situacija se prati iz dana u dan. Zadnjih dana virus se ubrzano širi u nekim dijelovima Hrvatske, a u nekima ne. U mjerama treba razmišljati na županijskoj razini. Imamo nekoliko županija u crvenoj i tamnocrvenoj zoni. Onda mjere treba kreirati na lokalnoj razini. To ne znači da se situacija ne treba pratiti na razini cijele države.

Imamo režim mjera koje su ozbiljne i koje su među najmanje restriktivnim. Taj režim ćemo održati samo ako svatko za sebe preuzme odgovornost. Ukoliko netko misli da će izbjegavanjem onoga što je propisano prevariti Stožer, veoma je u krivu – rekao je Božinović.