Nacionalni stožer civilne zaštite

Hrvatska danas ima najmanji broj novozaraženih još od 28. rujna

Najviše popuštanja bit će u segmentu sporta i rekreacije, no na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića. 

12:55h
0
Screenshot
Davor Božinović // Screenshot

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminule su 32 osobe, piše Index.hr.


Ovo je najmanje novozaraženih u 24 sata još od 28. rujna prošle godine. Tada je broj potvrđenih slučajeva bio 48, a preminulih nije bilo.

U to vrijeme Nacionalni stožer civilne zaštite najavljivao je da će od ugostitelja tražiti da stišaju glazbu u kafićima, a ugostitelji su te ideje nazivali apsurdnima te najavili prosvjede.

Tema koja je okupirala javnost je bio i famozni klub u Slovenskoj 9 u kojem su se okupljala brojna poznata imena, a isti dan je WHO najavio da stiže novi brzi test na koronu koji daje rezultate za samo 15 minuta.

Već sljedeći dan, 29. rujna, broj novozaraženih je bio 138, za četiri veći od današnjeg. Nakon toga je Stožer objavljivao veće brojeve novozaraženih, a rekord je bio 10. prosinca kada je u jednom danu potvrđeno čak 4620 novih slučajeva.

Blago popuštanje mjera?
Jučer je održan sastanak vlade i Stožera na kojem se razgovaralo o daljnjim koracima kada je riječ o epidemiološkim mjerama. Naime, 31. siječnja istječu aktualne mjere, a, kako doznaje Index, na sastanku je, premda nisu donesene konačne odluke, postignut određeni konsenzus oko blagog popuštanja mjera 1. veljače.

Najviše popuštanja bit će u segmentu sporta i rekreacije, no, kako smo doznali, na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića.

– Imali smo sveobuhvatni sastanak, razmotrili smo aktualnu situaciju iz više kutova. Aktualne mjere vrijede do kraja tjedna, do isteka tog roka ćemo objaviti odluku. O granicama i javnom prijevozu će se odluke više-manje produljiti. O onoj odluci ograničavanja se najviše razgovaralo u javnosti. Brojevi su nam iz tjedna u tjedan bolji, ali još nisu zanemarivi. Incidencija nam je 216. Usporena nam je dinamika cijepljenja, još smo u zimskom razdoblju. Tu su i novi sojevi. To je, rekao bih, razlog za zabrinutost. Tu još stvari nisu sasvim jasne u tome kojom se brzinom šire, jesu li infektivniji, razvijaju li teže kliničke slike. Vlada je od početka rekla da neće biti lockdowna i policijskog sata, Hrvatska je među najliberalnijim mjerama u EU, mislim da nas je samo Estonija prestigla – kazao je danas Božinović.

čitam...