DOGOVOR ZBOG TURIZMA

Hrvatska i 12 zemalja Unije dogovorile ‘covid putovnice,’ evo kako će funkcionirati

Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od check-ina u zračnim lukama do posjeta seoskoj gostionici, rekla je austrijska ministrica turizma.

10:17h
0
mg
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. „zelene putovnice“ koja bi, tvrde, u vrijeme pandemije olakšala protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču, pišu 24sata.

– Naš je cilj ‘zelenu putovnicu‘ brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na razini EU-a, rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP) u razgovoru za agenciju APA.

Ona je rekla kako se radi o „pitanju opstanka za europski turizam“.

Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska su se još krajem ožujka dogovorili o sedam kriterija za izdavanje  „zelene putovnice“ koja bi se trebala naći u primjeni najkasnije do početka lipnja.

– ‘Zelena putovnica’ preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od check-ina u zračnim lukama do posjeta seoskoj gostionici, rekla je austrijska ministrica turizma.

Naglasila je da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ova vrsta dokumenta tretira kao prisila na cijepljenje.

Osjetljivi zdravstveni podaci nositelja „zelene putovnice“ bi isto tako ostajali u zemlji porijekla i ne bi se pohranjivale centralno na razini EU-a.

Daljnji cilj je i usklađivanje primjene „zelene putovnice“ s trećim zemljama.

Lista s kriterijima je predana na kontrolu Europskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.