loše

Hrvatska je ušla u top 10 zemalja u EU s najviše zaraženih na 100 tisuća stanovnika

Mi bismo naše pokazatelje trebali računati na 5.000.000 stanovnika zbog velikog broja turista, rekao je danas Capak komentirajući najnovije brojke.

14:33h
0
Davor Božinović // Screenshot

Hrvatska u posljednjih 14 dana ima ukupno 33,4 zaražena na 100 tisuća stanovnika, pokazuju podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Time se svrstala među 10 zemalja s najvećim brojem zaraženih u Europi, na 100 tisuća stanovnika, piše telegram.hr


Najlošije brojke u posljednjih 14 dana ima Španjolska, gdje je čak 132,2 zaražena na 100 tisuća stanovnika, a slijede Luksemburg i Malta s nešto više od 98 zaraženih.

Što se tiče zemalja iz okruženja, Austrija koja je Hrvatsku stavila na “crvenu listu” ima 26,8 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. U susjednoj Sloveniji je ta brojka 12,4, Italiji 10, a najbolje stoji Mađarska gdje u posljednja dva tjedna imaju samo 4,4 zarađena na 100 tisuća stanovnika.

U Hrvatskoj se posljednjih dana obaraju rekordi u dnevnom broju zaraženih. Prema posljednjim dostupnim podacima danas ima 219 novih slučajeva zaraze.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo porast novozaraženih tumači popuštanjem protuepidemijskim mjera, s čime se započelo sredinom svibnja, ali i turističkom sezonom.

– Mi bismo naše pokazatelje trebali računati na 5.000.000 stanovnika zbog velikog broja turista – rekao je danas Capak komentirajući najnovije brojke.

Najveći broj novozaraženih je u Zagrebu i Splitu, što je i logično, jer imaju i najveći broj stanovnika. U Zagrebu se uglavnom radi o mlađim ljudima koji su se vratili s godišnjih odmora na Jadranu, a posjećivali su noćne klubove ili druga veća okupljanja.

čitam...