Hrvatska pobijedila Švedsku i igra za peto mjesto na Europskom prvenstvu u Makedoniji

17:29h
0
maida

081211-maida-mHrvatskoj je protiv Švedske trebala pobjeda od najmanje 3 razlike kako bi u bilo kakvom krugu bila 3. u skupini. Poraz bi, u slučaju pobjede Bjelorusije nad Makedonijom, donio bi posljednje mjesto u skupini, a to je ono što nitko ne bi htio. Naše su djevojke ipak uspjele pobijediti Šveđanke sa 29:24 (poluvrijeme 10:13) te će u subotu s početkom u 11,30 sati igrati za peto mjesto na Europskom prvenstvu u Makedoniji.

Utakmica od samog početka nije išla željenim tijekom. Šveđanke su vodile sa 3-4 razlike i svaki puta kada bi Hrvatska stigla na -2, Šveđanke bi povukle kontru i povisile svoju prednost. Tako je bilo sve do kraja prvog poluvremena koje je završilo sa prednošću Švedske od 13:10. Na početku 2. poluvremenu je Hrvatska serijom od 3:0 poravnala rezultat, ali, nažalost to nije dugo trajalo, Šveđanke su ponovno vratile prednost na svoju stranu.

Odlična je bila Jelena Grubišić, koja je u 40 minuta skupila već 15 obrana. Arslanagić je u tim trenucima, sa 5 golova, bila najefikasnija igračica hrvatske reprezentacije. Penezić je u 45. minuti iz sedmerca smanjila na 18:17 i pružila tračak nade da bi se nešto moglo učiniti na ovoj utakmici. Maja Zebić je u 46. minuti izjednačila na 18:18. Tada je krenulo gol za gol, sve do posljednjih 6-7 minuta, kada je Hrvatska napravila veliku seriju i otišla na velikih +5, 28:23. Švedska je uspjela smanjiti na 28:24, no, fenomenalna Grubišić (18 obrana) brani još jednu kontru, a Penezić zabija za konačnih 29:24.

Tako je Hrvatska zauzela 3. mjesto u skupini i u subotu će igrati za 5. mjesto na EP. Inače baš to 5. mjesto, osvojeno prije 14 godina, je i najveći uspjeh Hrvatske na kontinentalnim smotrama. Osim Jelene Grubišić treba istaknuti i vrlo dobru igru Maide Arslanagić te Andree Penezić. Iako je Hrvatska i ovu utakmicu odigrala sustavom toplo-hladno, ponovno sa puno oscilacija, najbitnije je da su osvojena nova 2 boda i osigurana borba za 5. mjesto na EP.

Izvor: Hrvatski rukometni savez (Z. Vujić)