nadzor

Hrvatske autoceste postavit će 1088 novih, digitalnih kamera duž cijele države

A sustav se može, kažu u HAC-u, integrirati tako da služi kao okidač drugih sustava, poput prometnih svjetala, promjenljivih prometnih znakova ili informacijskih displeja.

09:08h
0
Foto: ingimage.com
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Hrvatske autoceste postavit će 1088 novih digitalnih kamera duž cijele svoje mreže autocesta, u sklopu projekta rekonstrukcije sustava videonadzora i sustava videodetekcije, čija je vrijednost oko 41 milijun kuna, piše Večernji.

Te superkamere sa sustavom videodetekcije otkrivaju u nekoliko sekundi izvanredne situacije na autocesti poput vožnje u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo ili vozilo koje se kreće prespor

HAC objašnjava kako to rade zbog povećanja sigurnosti, posebice na čvorovima i u blizini velikih objekata. Kamere su postavljene na mjestima gdje je najveća mogućnost nastanka incidentnih situacija. Učinkovito upravljanje izvanrednim situacijama može spasiti živote, a sama reakcija je najovisnija o brzoj detekciji i verifikaciji incidenata

A sustav se može, kažu u HAC-u, integrirati tako da služi kao okidač drugih sustava, poput prometnih svjetala, promjenljivih prometnih znakova ili informacijskih displeja.

U postojećem sustavu videonadzora i videodetekcije na HAC-ovim autocestama pojavljuju se problemi s optikom kamera, izlaznim signalima, niskom rezolucijom, kamere nemaju odgovarajući zoom i pregled detalja.

U HAC-u kažu da su IP kamere ili kamere internetskog protokola digitalne videokamere koje prenose videozapise preko računalne mreže. One imaju bolju kvalitetu slike, naprednu tehnologiju snimanja i mogućnost povezivanja velikog broja kamera u nadzorni sustav. Uz to, objašnjavaju u HAC-u, digitalne kamere imaju napredne značajke, kao što su analiza, napredna tehnologija detekcije pokreta i daljinsko fokusiranje. Videozapisi se skladište digitalno, koristeći mrežne videosnimače. A u jedan sustav za videonadzor, kažu u HAC-u, može se dodati doslovno neograničen broj kamera internetskog protokola.