UNISONO MIŠLJENJE

Hrvatski znanstvenici složni, i nakon cijepljenja morat ćemo nositi maske i držati distancu

Hrvatski znanstvenici Ivan Đikić, Nenad Ban, Igor Štagljar, Stipan Jonjić, Andreja Ambriović Ristov, Branko Kolarić i Miroslav Venus za 24sata objasnili su što nas očekuje nakon cijepljenja.

09:33h
0
Koronavirus, maska // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Protekli vikend cjepivo protiv koronavirusa stiglo je i u Hrvatskoj, nakon čega je ubrzo krenulo cijepljenje. Podsjetimo, među prvima na našem području cjepivo je primio liječnik Nenad Teufel, o čemu smo pisali ovdje.

Hrvatski znanstvenici Ivan Đikić, Nenad Ban, Igor Štagljar, Stipan Jonjić, Andreja Ambriović Ristov, Branko Kolarić i Miroslav Venus za 24sata objasnili su što nas očekuje nakon cijepljenja.

Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe i direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu, kazao je kako nije poznato sprječava li cjepivo širenje virusa. Stoga, nakon cijepljenja preporučuje se nošenje maske. Više informacija bit će prikupljeni kasnije, u skladu s kojima će se, eventualno, mijenjati preporuke o epidemiološkim mjerama.

Ban, molekularni biolog na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu u Zürichu dodao je kako se zna da će cijepljena osoba imati manje šanse razboljeti se.

– Cijepljenje potiče proizvodnju antitijela koja prepoznaju virus u krvi, to su tzv. IgG antitijela, ali se zasad ne zna hoće li cijepljenje potaknuti i produkciju IgA antitijela koja štite sluznice respiratornih puteva. Ako to nije slučaj, onda je moguće da cijepljeni ljudi dobiju blagi oblik infekcije SARS-CoV-2 virusom, od kojega neće oboljeti, ali će moći virus prenijeti – rekao je Ban za 24sata.

Ilustracija
Ilustracija // Twenty20

Štagljar, profesor  i direktor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu, kazao je kako Pfizer i Moderna proučavaju mogućnost širenja virusa, o čemu više trebalo biti poznato za četiri do šest mjeseci.

– Ukoliko se dokaže da cjepiva ipak ne štite sluznicu dišnog sustava, moguće je zamisliti scenarij da vakcinirana osoba bude ponovo inficirana, i da čak može širiti virus. U tim slučajevima maska bi bila jako bitna. Sve u svemu, pričekajmo još neko vrijeme jer se istraživanja koja će moći odgovoriti na ovakva i slična pitanja rade – rekao je Jonjić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavoda za histologiju i embriologiju te Centra za proteomiku.

A. Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković, ponovila je rečeno, istaknuvši kako se cijepljene osobe i dalje moraju pridržavati epidemioloških mjera. Isto su rekli Kolarić, epidemiolog s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, te Venus, Hrvatskog epidemiološkog društva.