Rotoprojektor 2

Hrvoje Spudić izlagat će u koprivničkoj AK galeriji

Rad se, navode organizatori, sastoji od dvije filmske sekvence snimljene na srednjoškolskom igralištu u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

10:57h
0
Foto: AK galerija

Rotoprojektor 2 naziv je izložbe Hrvoja Spudića koja će se otvoriti u subotu u 19 sati u koprivničkoj AK galeriji. Organizator poručuje kako je rotoprojektor istraživanje koje se bavi transformacijom filmske projekcije u fizički prostor, odnosno funkcionira kao pokušaj  transformacije planarnog prostora filmskog platna u beskonačni prsten Cinéorame Grimoin-Sansona pomoću mehaničke rotacije.

Rad se, navode, sastoji od dvije filmske sekvence snimljene na srednjoškolskom igralištu u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

– Na centar igrališta postavljen je  rotirajući stol, a na njega 16mm Bolex kamera. Pri konstantnoj rotaciji od šest okretaja u minuti ispred pokrenute kamere, u krug hoda autor i prati ju. Projekcija je postavljena analogno snimanju: rotacijski stol smješten je u centar prostorije, na njemu par projektora koji projiciraju isti filmski loop u trajanju 10 sekundi. Rezultat je rotirajuća panorama u kojoj autor hoda u beskrajnom krugu gledajući sebe na drugom kraju prostorije – objašnjavaju iz AK galerije, dodajući kako se izložba održava u sklopu programa AK galerija_prostor suvremene umjetnosti prije kratke ljetne stanke.

Otvorena je do 27. srpnja.

Hrvoje Spudić (1987.), diplomirao je 2015. na Arhitektonskom fakultetu, gdje danas radi kao asistent na Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje. Kroz svoj rad istražuje tehnike i tehnologije tiska, fotografije, filma i fenomene svjetla i zvuka. Član je eksperimentalnog laboratorija Klubvizija gdje razvija eksperimente sa slikom i zvukom na 16mm filmu. Izlaže na samostalnim i grupnim izložbama od kojih se ističu one u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagebu (“Experiment in reproduction of sound”, “Rotoprojektor”), Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (“translacije 1” sa Sarom Salamon), galeriji 3m3 u Beogradu i galeriji Bernardo Bernardi (“1m2 svjetla”) i na festivalu Sound Art Inkubator (“Analiza svjetla”, “tihi objekti” sa Sarom Salamon). 2020. osvaja “Nagradu za mladog umjetnika 55. zagrebačkog salona” za vizualni identitet 30. muzičkog bijenala Zagreb (u grupi sa Svenom Sorićem, Sarom Salamon i Tinom Dožićem). Nagradu Salona mladih “Vladimir Dodig Trokut, Iva Vraneković — umjetnici umjetniku” dobiva 2020. godine za rad “tihi objekti”, u tandemu sa Sarom Salamon.

Foto: AK galerija