Darko Koren nakon izbora

HSS će imati posljedice jer je Beljakov put na izborima bio pogrešan, a moja je pozicija čvrsta i ja nisam taj koji treba brinuti

11:02h
0
Darko Koren // Foto: arhiva

Još uvijek se vidim u HSS-u, predsjednik sam županijske organizacije, a špekulacije o tome da bi me netko izgurao iz stranke ne doživljavam kao ozbiljne, rekao je Darko Koren.

Na izbornoj listi Narodne koalicije za netom završene parlamentarne izbore nije bilo koprivničko-križevačkog župana Darka Korena. HSS-ovu  koaliciju s SDP-om, Koren nije nikad podržao te je odluka vrha stranke potpuno zahladila odnose Korena i predsjednika HSS-a Kreše Beljaka. Uz takvu situaciju, bilo je očekivano da se župan neće naći na izbornoj listi Narodne koalicije te je ovogodišnje izbore promatro s određene distance.

– Iskreno, rezultat ovih izbora nije me uopće iznenadio. Opće je poznato da sam imao svoje izdvojeno mišljenje što se tiče puta HSS-a. Svoju sam ulogu predsjednika županijske organizacije stranke u potpunosti odradio iako nisam bio uključen u kampanju, što je bila posljedica mog odnosa s vrhom stranke. I prije izbora sam prognozirao da će to završiti ovako kako je i završilo, da će ih HDZ dobiti, te imati priliku za formiranje nove Vlade – rekao je Koren.

Dan Županije - Svečana sjednica u Domoljubu // Foto: Mario Kos
Krešo Beljak// Foto: Mario Kos

Treba napomenuti da je, gledajući rezultate izbora, HSS ipak na određeni način profitirao u koaliciji s SDP-om. Prošle godine su dobili samo jedan mandat, onaj Branka Hrga koji je ove godine bio na listi HDZ-a, a na ovim izborima imat će pet zastupnika u Saboru. Ipak, pitanje je koliko će im to donijeti koristi budući da su izgubili izbore.

Prije izbora postojale su glasine da će u slučaju pobjede Narodne koalicije Korenovo mjesto biti vrlo upitno te da će predsjednik Beljak iskoristiti dobar rezultat da se riješi svog unutarstranačkog protivnika. No, Koren smatra da je njegova pozicija u HSS-u čvrsta te da nije on taj koji mora brinuti za svoju poziciju.

– Po mom mišljenju, odluka predsjednika Beljaka bila je pogrešna i smatram da će zbog toga HSS imati određene posljedice. Još uvijek se vidim u HSS-u, predsjednik sam županijske organizacije, a špekulacije o tome da bi me netko izgurao iz stranke ne doživljavam kao ozbiljne. Za takve procese ipak postoji određena procedura, ne može netko nekoga samo izbrisati s papira. U stranci sam 20 godina, puno duže od Beljaka, i mislim da sam dosadašnjim radom zavrijedio da se na taj način ne govori o meni. Naravno, ovaj rezultat na izborima imat će određene posljedice i za Beljakov i za moj status, no ja sam u HSS-u i tu namjeravam i ostati – odlučan je Koren.

Prema njegovom mišljenju, daljnji tijek postizbornih događanja potpuno je jasan – HDZ će sastaviti Vladu.

– Ako se to dogodilo i prošli put, dogodit će se i sada kada je i rezultat puno bolji. HDZ sada ima i Andreja Plenkovića, novog predsjednika i novo lice koji je veliko osvježenje na hrvatskoj političkoj sceni, čovjek koji zaista može voditi Hrvatsku u budućem razdoblju. Ne vidim tko bi tome mogao biti prepreka, on će sigurno osigurati kvalitetnu većinu za formiranje saborske većine i nove Vlade i uspješno će voditi Hrvatsku – zaključio je Darko Koren.

čitam...