HSS: Regionalna politika se treba provoditi radi građana, a ne političkih interesa

10:42h
0
Ilustracija

Županijski odbor HSS-a Koprivničko-križevačke županije raspravljao je o modelu regionalizacije koji predlaže Vlada RH i koji će se definirati novim Zakonom o regionalnom razvoju u kojem se predviđa postojanje planskih područja.


Prema tom prijedlogu Koprivničko-križevačka županija ušla bi u plansko područje Sjeverozapadne Hrvatske sa sjedištem u Varaždinu.

Na Županijskom odboru se razmatralo koje bi prednosti područje Podravine i Prigorja imalo u slučaju da se to obistini i koliko bi prednosti za ovaj kraj bile izraženije ukoliko bi se Koprivničko-križevačka županija pripojila regiji sa sjedištem u Zagrebu.

Istaknuto je da je Koprivničko-križevačka županija bolje povezana sa središnjom Hrvatskom. Naročito će to biti izraženo u budućnosti jer uskoro će biti izgrađena brza cesta do Križevaca, a gradit će se i drugi kolosijek željezničke pruge.

Zagreb bi zbog ovih okolnosti mogao biti u tom smislu puno prihvatljivija opcija kao eventualno središte buduće regije nego Varaždin, smatraju u HSS-u, no za konačnu odluku trebala bi biti provedena šira javna rasprava temeljena na znanstvenoj analizi, što je u dosadašnjem periodu pripreme zakona propušteno.

Sudionici sastanka složili su se da je zajednička intencija svih da se javne funkcije približe građanima, pa se imajući to u vidu trebaju i donositi zaključci o regionalizaciji.

Buduće eventualne velike regije neće imati smisla ni ukoliko se ne provede decentralizacija, što uvelike danas koči Hrvatsku, jer u svim medijskim napadima na regionalnu samoupravu propušta se kazati da je Hrvatska danas jedna od najcentraliziranijih država u svijetu i da je to velik uzrok nejednakom i nedovoljnom razvoju svih krajeva zemlje.

Tiha regionalizacija već se provodi posljednjih nekoliko godina budući da su sjedišta ispostava mnogih institucija u Koprivničko-križevačkoj županiji preseljene u Varaždin i gradska središta. Stav HSS-a je da se to ne smije činiti bez prethodne analize o potrebama građana, što očito onima koji iz Zagreba osmišljavaju takve poteze nije bitno a to je i dosadašnja praksa pokazala.

HSS je stava da se ne smije dozvoliti osnivanje regionalnih područja bez prethodne javne rasprave, a naročito ne da se to radi zbog interesa pojedinih političkih grupacija kako se to sada pokušava učiniti.

čitam...