STARTAJU 15. STUDENOG

HSU poziva na potpisivanje peticija protiv poskupljenja dopunskog osiguranja, Pintar: Privatnici rade protuustavno i diskriminatorno

Potpisivanje kreće 15. studenog, a potpisi će se na području cijele Hrvatske sakupljati do 15. prosinca. U Koprivnici će se potpisi sakupljati na ulazu u Gradsku tržnicu, a aktivisti će potpise prikupljati i po domovima sugrađana.

14:29h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Hrvatska stranka umirovljenika Koprivničko-križevačke županije danas je održala konferenciju s ciljem da javnost obavijesti o pokretanju potpisivanja peticija, protiv poskupljenja police dopunskog osiguranja i peticije za povećanje mirovinskog cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje. U predsjednika županijskog HSU-a, Željka Pintara, konferenciji su prisustvovali i njegov zamjenik Slavko Konfic, Željko Šemper, predsjednik koprivničke organizacije Hrvatske stranke umirovljenika, Božidar Štubelj predsjednik HSU-a Križevaca te tajnik županijskog HSU-a Ivan Labaš.

HSU smatra kako svaka osoba ima pravo na dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite, a kako kažu, posljednjih 15 godina velikom broju starijih i siromašnih građana put ostvarenja tog prava je otežan ukidanjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Podsjetimo u okviru dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj, a koje provodi HZZO, 2002. godine osnovano je dopunsko zdravstveno osiguranje s ciljem pokrivanja troškova participacije građana za skupe zdravstvene preglede, za boravak u bolnici, ortopedska pomagala te administrativne troškove uputnica i recepata.

Foto: Ivan Balija
Željko Pintar // Foto: Ivan Balija

– No, pojavili su se i privatni osiguravatelji kojima je zajedničko što zdravima i mlađima ispod 30 godina nude police od 29 kuna, a ne osiguravaju starije od 60 godina što je diskriminatorno  i protuustavno. Ako se kojim slučajem starije osobe i žele preko privatnika osigurati, cijena police kreće se od 150 do 300 kuna – naglašava predsjednik županijskog HSU-a.

Upravo zato Hrvatska stranka umirovljenika, a tako i Županijska organizacija HSU-u Kc-kž županije, pokreće potpisivanje spomenutih peticija.

– Danas cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja iznosi 70 kuna mjesečno čime HZZO za korisnike plaća ukupne iznose korištenja zdravstvenih usluga iz obveznog zdravstvenog osiguranja. U početku su postojale tri grupe osiguranika pa su tako umirovljenici policu plaćali 50 kuna, njihove supruge koje nisu bile zaposlene 80 kuna, a zaposleni građani 130 kuna. Od 2013. godine uvedena je spomenuta jedinstvena cijena od 70 kuna što se pokazalo kao dobra i održiva odluka, no s obzirom na najave ministra Kujundžića oko poskupljenja police dopunskog osiguranja odlučili smo se na organizaciju potpisivanja peticije protiv tog poskupljenja kao i povećanje prihodovnih cenzusa, što je obećano još prije godinu dana – govori Željko Pintar.

S druge strane, županijski HSU napominje kako je danas putem HZZO-a osigurano 1,6 milijuna osiguranika koji mjesečno plaćaju policu osiguranja i također oko pola mliijuna osiguranika za koje iste te police plaća država.

– Od 2015. godine taj broj osiguranika se stalno smanjuje zbog redovnog usklađivanja mirovina koje su u posljednje tri godine porasle za oko 10 posto i povećanja minimalne plaće, a takvim povećanjem od 30 ili 40 kuna gubi se pravo na besplatnu policu osiguranja i postaje obveznik plaćanja police od 70 kuna – objašnjava Željko Šemper, predsjednik HSU Koprivnica.

Danas prihodovni cenzusi na pravo besplatne police za člana obitelji iznose 1516 kuna, a za samca 1939 kuna i na tom području se ne mijenja ništa od 2004. godine kada su koalicijski sporazum potpisali tadašnji predsjednik HSU-a Jordan i premijer Sanader, podsjetili su iz našeg HSU-a.

Foto: Ivan Balija
Željko Šemper // Foto: Ivan Balija

– Od 2015. godine do danas mirovine su porasle oko 39 posto, a cenzusi su već 15 godina isti. Zbog toga HSU zahtjeva povećanje cenzusa sa 1.516 kuna na 1.830 i sa 1.939 kuna na 2.340, a u našem zahtjevu je i usklađivanje cenzusa prema 50 postotnom rastu plaća od 1. siječnja svake godine – rekao je Šemper.

Ukratko, građani će s jedne strane moći potpisati peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, protiv guranja umirovljenika i radnika u siromaštvo te protiv privatizacije dopunskog zdravstvenog osiguranja u kojem bi stariji od 60 godina trebali plaćati policu od 150 do 350 kuna mjesečno.

S druge strane građani će moći potpisati peticiju za povećanje cenzusa za dopunskog osiguranje, za usklađivanje cenzusa rastom plaća na početku svake godine, solidarnost među generacijama kako bi se sačuvala niska cijena police te za očuvanje javnog neprofitnog osiguravatelja.

Potpisivanje kreće 15. studenog, a potpisi će se na području cijele Hrvatske sakupljati do 15. prosinca. U Koprivnici će se potpisi sakupljati na ulazu u Gradsku tržnicu svake subote i ponedjeljka, a  ostale dane aktivisti će potpise prikupljati i po domovima sugrađana.

čitam...