RADI SE O 84 TISUĆE POSLODAVACA

HZZ danas objavio popis svih tvrtki koje su dobile Vladin minimalac

Najveći udjel tražitelja potpora je među mikropoduzetnicima – 92 posto. Malih poduzetnika je sedam posto, srednjih jedan posto, a velikih 0,03 posto.

16:29h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Premijer Andrej Plenković priopćio da je Hrvatski zavod za zapošljavanje danas objavio popis svih korisnika kojima je Vlada u sklopu kriznih mjera odobrila minimalac, piše Telegram. Radi o 84.000 poslodavaca koji su tražili potporu za 485.000 zaposlenika. Popis možete vidjeti na njihovim službenim stranicama.

Prema podacima koje je objavio HZZ potporu za ožujak koristilo je točno 83.955 poslodavaca za 484.922 zaposlenih. Najveći broj potpora, za 77.057 ili 40 posto, isplaćeno je za radnike kod mikro poslodavaca, s do 10 zaposlenih. Za zaposlene kod malih poduzetnika isplaćeno je 5876 potpora ili 25 posto, srednjih ( 51-do 250 zaposlenih) 889 ili 19 posto i velikih (više od 250 zaposlenih) 147 potpora ili 16 posto.

– Ta mjera je bila brza, jednostavna i današnjom objavom je u potpunosti transparentna. Želim ponoviti da smo za prvi krug financirali s jednu milijardu i 550 milijuna kuna – rekao je premijer. Također je kazao kako će HZZ i Porezna uprava voditi računa da ne bude nikakvih zlouporaba, te da će Ministarstvo brzo djelovati i kad je riječ o potporama za travanj. Za travanj i svibanj će iznos potpore biti 4000 kuna.

Najveći udjel tražitelja potpora je među mikropoduzetnicima – 92 posto. Malih poduzetnika je sedam posto, srednjih jedan posto, a velikih 0,03 posto, prenosi Hina.

Objavu HZZ-a komentirao je danas i ministar rada Josip Aladrović koji je kazao kako je smisao objave popisa upravo osiguranje transparentnosti korištenja javnog novca.

– Ono za što smo se odlučili i što je naša obaveza prema građanima je imati javno dostupne podatke o svima onima koji koriste potporu. Želimo poslati snažnu poruku da cijeli ovaj proces borbe s koronavirusom iz ekonomskog i financijskog aspekta vodimo maksimalno transparentno. Kada krenu potpore za travanj i svibanj, također ćemo nadomjestiti s novim podacima – rekao je.

Upitan hoće li se mjere nastaviti i nakon ova tri mjeseca, Aladrović je rekao kako će pratiti situaciju.

– Planiramo sada za tri mjeseca, a potom ćemo pratiti situaciju i vidjeti treba li reagirati i još pomoći gospodarstvu, na što smo spremni – dodao je.

– Mi ćemo i dalje kontrolirati što se događa s prihodima, posebice u svibnju, što se događa s poduzetnicima i pomoći ćemo svima koji budu imali pad prihoda i pad poslovanja. Imamo neke signale da pojedini poslodavci najavljuju već izlazak iz mjera. To nas raduje jer pokazuje da u ekonomiji ima svijetlih primjera i da ima poslovnih aktivnosti – kaže Aladrović.

 

čitam...
Loading...