I plakati su povijest

12:47h
0
proslost

Ovo su fotografije četiri plakata iz naše prošlosti. Sva četiri kreirao je Vladimir Kostjuk Čarli. Nisu jedini, ali ovi su se našli ”na hrpi” u jednom folderu.

Pa, evo. Plakat s loptom propagira ženski rukometni Trofej Jugoslavije 1975. godine održan u Koprivnici sredinom listopada. Sudjelovale su reprezentacije SSSR-a, Poljske, Mađarske i Jugoslavije. Plaćale su se ulaznice: 30 dinara po danu. Ruka koja drži loptu je ”vlaništvo” nekadašnje rukometašice Podravke Melinde Sokač.

Plakat s pjevačem reklamira Prvi glas Koprivnice, popularnu priredbu koja je ”izbacila” u orbitu i Ivanu Ranilović i Vlatku Pokos. Ovaj plakat je iz početka 1980. godine. Piše na plakatu da je vaš autor bio i voditelj te priredbe. Vrijeme ide, a autor se ne sjeća ni jednog detalja s nje. Dobro da je ostao plakat za sjećanje.

Kreacija plakata za sprečavanje AIDS-a je sjajna. Ne treba ga tumačiti. Umjetnici su imali slobodu izražavanja bez obzira na puritance. Bravo, Čarli.

Četvrti plakat je kreiran za talk show 43 minute sa… koji je počeo svoj dugački put sedamdesetih godina. Pokrenuli su je uredništvo lista Podravka, Odbor za kulturu i Literarna sekcija Podravke. Prvi sugovornici bili su književnici Sonja Manojlović i Tito Bilopavlović. Razgovori su se vodili u staroj Podravkinoj dvorani za sastanke. Početnih godina priredbe je vodio vaš autor, a osamdesetih su se polako uključivali i drugi, a i teme su se širile izvan kulture, što je inače bila prvobitna namjena.