23. obljetnica

I Podravski vod sudjelovao u akciji Maslenica

14:16h
0
Akcija Maslenica // Foto: Privatna arhiva
Akcija Maslenica // Foto: Privatna arhiva

Vojno-redarstvena akcija Maslenica, prva velika oslobodilačka  operacija hrvatske vojske i policije počela 22. siječnja 1993. godine, a u njoj su sudjelovali i pripadnici specijalne policije Omega s našeg područja, koji su radili u SJP Omega Bjelovar, a poznati kao Podravski vod.

U tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te Novsko ždrilo i zrakoplovnu bazu Zemunik. Također, ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruča. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a 70 ih je ranjeno.

Akcija Maslenica // Foto: Privatna arhiva
Akcija Maslenica // Foto: Privatna arhiva

Posebno teško bilo pripadnicima Specijalne policije na Velebitu koji su napadna djelovanja izvodili u nepovoljnim klimatskim i terenskim uvjetima, po izuzetnoj hladnoći, snijegom i ledom prekrivenim strminama, a sve praćeno hladnim zimskim vjetrovima. U samoj akciji SJP Omega Bjelovar probila se do prijevoja Mali Alan gdje je u višednevnim sukobima osvojila nekoliko značajnih kota i spriječila povezivanje srpskih snaga iz Like sa snagama koje su se nalazile u Obrovcu. Koliko je taj dio dio bojišta bio zahtjevan govori i to da su tih nekoliko kilometara od prijevoja Tulove grede do Malog Alana osvojili pripadnici Specijalne policije. Prvog  dana operacije specijalne postrojbe MUP-a presjekle su komunikaciju Obrovac-Gračac preko Velebita.  u borbi s hrvatskim specijalcima poginula su 22 pripadnika tzv. VRSK. Iznenađenje je bilo potpuno, ovaj udar specijalne policije ozbiljno je poljuljao moral srpske vojske. Na Velebitu je specijalna policija preuzela nadzor na širem području Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana s kojih su se mogli kontrolirati Gračac i Obrovac te ga držali do akcije Oluja.

Svake se godine u spomen na tu važnu akciju organizira i mimohod postrojbi sudionica operacije Maslenica u Zadru te u danima obilježavanja Akcije na nekoliko mjesta na nekadašnjoj bojišnici bit će položeni vijenci za poginule branitelje u Zadarskoj županiji.
Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju i nevjericu u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – ističu iz udruge, dodajući kako je posebno teško bilo pripadnicima specijalne policije na Velebitu koji su napadna djelovanja izvodili u nepovoljnim klimatskim i terenskim uvjetima, po izuzetnoj hladnoći, snijegom i ledom prekrivenim strminama, a sve praćeno hladnim zimskim vjetrovima.

Akcija Maslenica // Foto: Privatna arhiva
Akcija Maslenica // Foto: Privatna arhiva

Bila je to prva velika pobjeda Hrvatske vojske kojom omogućeno prometno povezivanje sjevera i juga Hrvatske  te je oslobođen značaj prostor i niz mjesta u zadarskom zaleđu, a bojišnica je pomaknuta s rubnih dijelova Zadra. Operacija Maslenica će ostati trajno zabilježena u hrvatskoj povijesti, jer je u svega nekoliko dana Hrvatska vojska u cijelosti uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage.

Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju i nevjericu u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja .
Tom su Akcijom stvoreni uvjeti za pripremu najvažnije oslobodilačke akcije – Oluje a time je  akcija Maslenica utjecala na uspješan završetak Domovinskog rata.

U Akciji Maslenica i nakon nje, u borbama za pojedine položaje, do stabilizacije bojišnice, poginulo je 127 hrvatskih branitelja, dok je srpska strana, po vlastitom priznanju, izgubila 490 vojnika.

 

čitam...