OD SRPNJA

Iduće godine još će jedna zemlja postati radna destinacija brojnih Hrvata, zaboravite ispunjavanje hrpe papira

Poslovni dnevnik piše kako će, radom u Austriji za hrvatsku tvrtku, poslodavac biti dužan isplaćivati plaću sukladno austrijskom kolektivnom ugovoru te omogućavati radnička prava, slobodne dane te pravo na 13. i 14 plaću.

11:30h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Stigla je dobra vijest za Hrvate koji život žele nastaviti u Austriji.

Kako piše Poslovni dnevnik, od srpnja 2020. godine radnici će se puno lakše zapošljavati u alpskoj državi, uzevši u obzir liberalizaciju tržišta rada.

– Više neće biti potrebno ispunjavati sve formulare koji se danas ispunjavaju. I neće biti potrebne radne dozvole. Uvelike će se smanjiti čitava procedura oko izdavanja svih dozvola za upućivanje radnika u Austriju. Danas praktički radnu dozvolu nije moguće dobiti – kazala je za Novac.hr dr. Marija Škof.

Turistički i ugostiteljski radnici, pak, radne dozvole dobivaju za rad u sezoni.

– Problem danas nije dobiti radnu dozvolu u tom sektoru, ali je zato problem dobiti ju za građevinu jer postoje određene kvote koje su ispunjene. A od 1. srpnja svi će se hrvatski državljani u Austriji moći zaposliti bez radne dozvole. To znači da se radnici mogu u Austriji zaposliti isto kako se zapošljavaju u Hrvatskoj. Bitno je da pronađu poslodavca – dodala je.

M. Škof objasnila i kako će hrvatski radnici moći raditi bez da traže austrijskog poslodavca. A to znači da neće morati seliti s čitavim obiteljima, već će ondje moći biti na privremenom radu.

Poslovni dodaje kako će, radom u Austriji za hrvatsku tvrtku, poslodavac biti dužan isplaćivati plaću sukladno austrijskom kolektivnom ugovoru te omogućavati radnička prava, slobodne dane te pravo na 13. i 14 plaću.

Kazne su vrlo stroge ne budu li se hrvatski poslodavci pridržavali propisa, piše Poslovni dnevnik.

čitam...