DETALJI O PREMINULOJ MATURANTICI

Imala je kronične bolesti, a bila je pozitivna i na koronu

Djevojka je u subotu prestala disati, nakon čega je reanimirana i intubirana, ali nije preživjela.

14:17h
0
Korona Virus
Foto: Ilustracija // Twenty20

Prije podne je održana konferencija za medije koju je splitski Stožer civilne zaštite sazvao ispred Kliničkog bolničkog centara Split. Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije jutros je objavio kako je u KBC-u Split preminula 17-godišnja djevojka koja je bila zaražena koronavirusom.

Radi se o maturantici koja je navodno imala astmu. Djevojka je u subotu prestala disati, nakon čega je reanimirana i intubirana, ali nije preživjela. Službeni uzrok smrti djevojke nije poznat, ali neki mediji prenijeli su kako je smrt nastupila kao posljedica hipoksije, nenormalnog stanja smanjene količine kisika u tjelesnim ćelijama, piše Telegram.

Prvi je pred novinare izašao predstojnik Klinike za dječje bolesti, dr. Škrabić.

– Djevojka je primljena zbog zastoja srca i disanja. Nakon uspješno provedene reanimacije smještena je na jedinicu intenzivnog liječenja na pedijatriji. Imala je pridružene kronične bolesti, a ustanovili smo da je bila Covid pozitivna, rekao je dr. Škrabić.

Riječ je preuzela dr. Polić.

– Liječenje je nastavljeno u zavodu za intenzivnu pedijatriju. Stabilizirana je, no unatoč liječenju jučer u 14:445 sati došlo je do smrtnog slučaja. Uzrok smrti je zastoj rada pluća i srca. Djevojka je reanimirana na hitnom internom prijemu gdje je dovezena. Imala je kronične bolesti, ali ne možemo zanemariti da je bila Covid pozitivna. Do smrtnog ishoda vjerojatno je došlo zbog kroničnih bolesti uz ovu Covid infekciju, kazala je liječnica.

– Djevojčica je primljena sa zastojem srca i disanja. Hitno je reanimirana. Temperatura se pojavila to popodne. Djelatnici Hitne pomoći Šestanovac proveli su postupke reanimacije u kolima Hitne po pravilima struke. Reanimaciju je čak i prije toga započela jedna medicinska sestra koja se našla tamo. Do hitnog prijema uspjeli su u nekoliko navrata vratiti životne funkcije jer su radili sve kako treba, dodala je dr. Polić.