udruga za prava pacijenata

‘Imamo puno mrtvih koji nisu covid pacijenti jer se o njima nitko nije brinuo, sustav nam se raspada pred očima, a nitko ništa ne poduzima’

Naša Udruga posljednjih dana ima enormne pritiske. Javljaju nam se pacijenti koji su u strahu jer im zdravstvena zaštita nije omogućena, tvrdi predsjednica

11:42h
0
Ilustracija // Ustupila: Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek

Nekoliko je stvari drugačije nego prošle godine. Jesenski val je stigao ranije nego prošle godine, a lani je KBC Dubrava bila isključivo COVID bolnica. Što je više kreveta zauzeto s COVID pacijentima, manje ih ima za druge bolesnike. I tako je u svim bolnicama.

S jedne strane otpor, s druge liječnici, a tu su i pacijenti koji su zakinuti za zdravstvenu skrb. RTL je razgovarao s Jasnom Karačić, predsjednicom Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

– Naša Udruga posljednjih dana ima enormne pritiske. Javljaju nam se pacijenti koji su u strahu jer im pristup zdravstvenoj zaštiti nije omogućen – tvrdi predsjednica Karačić.

Očekuje li se eksplozija drugih bolesti?

Naglašava kako svaki pacijent u Hrvatskoj ima pravo na zdravstvenu zaštitu i pristup bolnicama.

– Zakon o zaštiti već po svojim načelima mora pružiti kontinuiranost liječenja, a to sada vidimo da nije slučaj. Sustav nam se raspada pred očima, a ne radi se ništa da se to zaustavi – kazala je Jasna Karačić.

Udruzi se javlja po desetak ljudi dnevno, a nedavno se ta brojka popela i na 20 te svakim danom raste, ističe Karačić.

– Tek je u najavi da će se limitirati i svi ostali postupci. Zaista je kritična situacija! – izjavila je.

– Dozvolili smo da nam naraste broj drugih kroničnih nezaraznih bolesti, da nam onkološki bolesnici ispaštaju, da imamo mnogo mrtvih koji nisu COVID pacijenti samo zato što se o njima nitko nije brinuo. Za to nitko nije odgovarao. Ponavlja se scenarij od prošle godine – dodaje.

Isto tako Karačić smatra da je prosvjed prije pet dana bilo nešto najgore što nam se moglo dogoditi i da ne razumije kako je moguće da su se i političari uključili u prosvjed.

– Kakva je to odgovornost. Zašto se političari nisu pridružili tome da pacijenti ne mogu doći do svojih liječnika, nego idu na te manipulacije kako bi pridobili građane – kazala je.