Provjerili smo u kojoj je fazi navodno nalazište nafte na području Općine Legrad o kojem smo pisali prošle godine. Radi se o radovima na polju Legrad-1 jug koje provodi naftna industrija INA. Nakon što završe opsežna ispitivanja, pokazat će se ima li ikakve rudne rente u toj bušotini ili ne.

– Trenutačno provodimo radove ispitivanja bušotine Legrad-1 jug za što je angažirano remontno postrojenje kompanije Crosco. Nastavak je to ispitivanja bušotine, a tek će po završetku tog procesa biti moguće donositi zaključke o postojanju komercijalnih rezervi ugljikovodika u ležištu – rekli su nam u INA-i.

Podsjećamo, INA je tijekom 2015. godine u široj okolici Legrada provela projekt snimanja 3D seizmike kako bi utvrdila ugljikovodične potencijale na postojećim eksploatacijskim poljima kao što su Legrad, Kutnjak i Peteranec te produžila vijek ovih polja budući da su ona ušla u zrelu fazu proizvodnje. Nakon obrade i analize dobivenih podataka, obavljena je kompleksna geološko-geofizička interpretacija te je izdvojeno nekoliko perspektivnih lokaliteta među kojima se istaknuo objekt Legrad na kojem je projektirana spomenuta nova bušotina te je ista tijekom 2018. i izbušena.

Dan općine Drnje
Foto: Ivan Brkić

Sva ta priča oko nafte pokrenula je i pitanje oko povećanja postotka rudne rente općinama, a svoje mišljenje dao nam je načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

– Mi bi svi htjeli da se poveća naftna renta općinama. Trenutno ne primamo ništa, ali svaka kuna nam je dobrodošla i morali bi se ugledati na neke druge zemlje, kao npr. Mađarska, gdje je ta naknada puno veća jer kompanije koje crpe naftu i ostala zemna bogatstva plaćaju nekoliko postotaka veću naknadu i opet to ide u lokalnu zajednicu. Tako da svako povećanje nama i ostalim općinama bi puno značilo i doprinijelo boljem životu u našim jedinicama lokalne samouprave – rekao je Sabolić.

A bez obzira na naftnu bušotinu, radovi na Šoderici idu punom parom. Završen je dio uređenja ribičke staze.

– Još moramo dovesti malo materijala i uskoro krećemo s obrezivanjem stabala i ostalim sitnim radovima, ali za to prvo moramo pronaći izvođača radova – zaključio je Sabolić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...