neutvrđene okolnosti

INCIDENT Profesor u školi u Čakovcu napao dvojicu učenika pa sve javno prokomentirao, drugi đaci govore da je znao vikati i prijetiti

Profesor kojemu je godina dana do mirovine tvrdi još je od jeseni taj razred, inače poznat u cijeloj školi kao problematičan, pokušavao smiriti razgovorom i drugim pedagoškim metodama, ali taj je put nakon što je gađan kredom izgubio kontrolu.

11:06h
0
Foto: Screenshot RTL

U Tehničkoj školi u Čakovcu u utorak poslijepodne dogodio se incident kada je jedan profesor navodno fizički nasrnuo na dvojicu 16-godišnjih učenika 2. razreda te škole. I u školi i u policiji rekli su nam da ispituju što se točno dogodilo.

Kako su nam ispričali njihovi školski kolege, dvojica su učenika u utorak oko 17 sati poslijepodne za vrijeme nastave glasno razgovarali i smijali se te ih je profesor odlučio izbaciti sa sata zbog ometanja nastave. No, pritom je navodno došlo do incidenta.

Profesor je navodno jednog učenika, dok je izlazio iz učionice, u još uvijek neutvrđenim okolnostima navodno prvo gurnuo pa zatim sa stražnje strane uhvatio za vrat i udario po glavi, a dok je učenik pokušao pobjeći navodno ga je udario i nogom. Drugog učenika navodno je pak odveo u svoj kabinet gdje je navodno vikao na njega i vrijeđao ga te ga nekoliko puta ošamario.

Njihovi školski kolege u međuvremenu su od straha zvali policiju koja je ubrzo i stigla u školu te razgovarala s učenicima i profesorom. Potvrdili su nam to i u policiji navodeći da su u utorak poslijepodne dobili anonimnu prijavu građana vezano uz taj slučaj te da provjeravaju navode iz te prijave. Istaknuli su i da su o slučaju obavijestili ravnatelja i školsku psihologinju.

Potvrdio nam je to i ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka koji nam je rekao da još uvijek istražuju što se sve dogodilo i razgovaraju sa akterima incidenta te da postupaju u skladu sa svojim zakonskim obavezama i pravilnicima za postupanje u takvim slučajevima.

– Ja sam odreagirao na način da sam ga gurnuo nogom, nisam ga ozlijedio. U kabinetu ga nisam mlatio, ali sam ga gurnuo, isto tako i drugog učenika – rekao je prozvani profesor Franjo Dragičević.

Rekao je kako su ga tijekom nastave pogodili kredom. Sve se dogodilo u Tehničkoj školi, a u slučaj se uključila i policija te Ministarstvo obrazovanja, piše RTL, a prenosi eMedjimurje.

Ono što se dogodilo u srednjoj tehničkoj školi u Čakovcu definitivno je nasilje, slažu se i učenici i profesori, ravnatelj kaže bila je to neprimjerena reakcija na neprimjereno ponašanje, a evo što se zbilo u iz oba kuta.

– Profesor je ustao, osam učenika izbacio van, nakon čega učenici tvrde da je jedan pljunuo na klupu, nakon čega ga profesor hvata za vrat, udara po glavi te nogom udara u zadnji dio tijela i učenik tada izlazi iz razreda, da bi nakon pet minuta profesor izašao na hodnik uhvatio drugog učenika, odvukao ga u kabinet te ga tamo odgurnuo u stol i tukao. Dvaput ga pljusnuo i jednom udarac u tijelo – rekao je jedan od učenika srednje tehničke škole u Čakovcu.

– Ja sam odreagirao na način, kad sam ustanovio koji je učenik to napravio,
da sam ga gurnuo nogom, da ne kažem, nisam ga ozlijedio. Onda sam ga u kabinetu, nisam ga mlatio, ali sam gurnuo, isto tako drugog učenika. On je pljunuo na stol učenika, pa sam prema obojici primijenio isti tretman – rekao je prozvani profesor Franjo Dragičević.

Profesor kojemu je godina dana do mirovine tvrdi još je od jeseni taj razred, inače poznat u cijeloj školi kao problematičan, pokušavao smiriti razgovorom i drugim pedagoškim metodama, ali taj je put nakon što je gađan kredom izgubio kontrolu.

– Ja sam to napravio i da bi moram opet bi napravio, sram me da sam morao… Mene ne štiti sustav, mene ne štiti uprava škole, ravnatelji su ok, ali sustav nastavnike ne štiti – tvrdi Dragičević.

– Profesor je znao lomiti trokute, vikati, vrijeđati učenike, bilo je svašta, prijetnje, prijetio je da će zvati policiju, svašta – rekao je jedan od učenika.

Učenici su pozvali školsku psihologinju, a potom i policiju u školu, a profesor je pozvao učenika na kojeg je nasrnuo da ode liječniku – kako bi se utvrdilo je li mu ostavio kakav  trag na tijelu, jer i tu se iskazi razlikuju, no učenik je to odbio, kaže naš sugovornik, kolega iz istog razreda jer nije htio da sve doznaju roditelji. Roditelji su ipak pozvani u školu.

– Ništa ne opravdava fizičko nasilje, ponavlja jedini učenik tog razreda koji je pristao tome govoriti, ali pod zaštitom identiteta, no profesor kaže dok učenici imaju sva prava – nitko ne štiti njih. Na potezu je sada Ministarstvo obrazovanja, kojem je slučaj jutros i prijavljen.

čitam...
Loading...