spas

Incijativa Glas poduzetnika od vlade traži uvođenje novih šest mjera za pomoć gospodarstvu, evo koje

Nevezano za svibanjske mjere, Glas poduzetnika traži da se što prije pokrene smanjivanje i reorganizaciji javne uprave i lokalne samouprave kao i smanjivanje poreznog i neporeznog opterećenja gospodarstva.

08:38h
0
Hrvoje Bujas // Screenshot Youtube

Inicijativa Glas poduzetnika od Vlade traži uvrštavanje šest mjera u svibanjski paket pomoći gospodarstvu, piše Telegram. Među njima su ukidanje neporeznih nameta i obveznog članstva u komorama te trajno uvođenje plaćanja PDV-a po naplati računa.

Poduzetnici traže trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta, uključujući uvođenje dobrovoljnog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori te Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Traže i trajno uvođenje plaćanja PDV-a po naplati, upozoravajući da je to sada privremena mjera do 20. lipnja, pa postoji opasnost da od tada krene naplata neovisno o tome da li će poduzetnik PDV naplatili ili ne, a to, kako navode, može biti ogroman problem mnogim poduzetnicima.

‘PRESTANAK REPRESIJE INSPEKTORA’

Sljedeći zahtjev Glasa poduzetnika je moratorij na kredite i leasinge od šest do 18 mjeseci ovisno o potrebi, uz kamate do najviše jedan posto, za sve ugrožene poduzetnike, obrtnike i građane. Inicijativa predlaže i ulazak sezonskih obrtnika i radnika u paket mjera te dostupnost COVID 19 kredita malim iznajmljivačima.

Glas poduzetnika poziva i na “prestanak represije inspektora” ističući da Državni inspektorat mora biti prvenstveno savjetodavno, a tek onda represivno tijelo te da za sitne greške treba opominjati, a ne kažnjavati, uz razuman rok za ispravljanje greške.

TRAŽE SMANJENJE LOKALNE UPRAVE

Nevezano za svibanjske mjere, Glas poduzetnika traži da se što prije pokrene smanjivanje i reorganizaciji javne uprave i lokalne samouprave kao i smanjivanje poreznog i neporeznog opterećenja gospodarstva, a zalaže se i za potpunu transparentnost prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave, te javnih poduzeća.

Poduzetnici traže i digitalizaciju i automatizacija procesa i servisa poduzetnika i građana te povećanje učinkovitosti i depolitizaciju pravosuđa.