knjižnica fran galović

Inicijativa Sjeme je naše ljudsko pravo održat će tribinu o novom Zakonu

Tribina će se održati u suradnji s Udrugom Kopriva - Koprivnička Inicijativa Volontera i Aktivista. Moderatori su Dijana Sabolović-Krajina i Kristian Ujlaki.

09:26h
0
Silvija Kolar Fodor dopušteno objaviti
Foto: Silvija Kolar Fodor

U srijedu, 10. ožujka u Knjižnici i čitaonici Fran Galović na Stručno-znanstvenom odjelu, u 18 sati, održat će se tribina Što nam donosi novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja? Gošće su članice inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo” Sunčana PEŠAK, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i Silvija KOLAR–FODOR, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”.

Iako se radi o vrlo aktualnoj temi s kojom se baš i ne susrećemo često na popularnim portalima i u medijima, novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti
poljoprivrednog bilja, koji je u fazi donošenja, imat će dalekosežne posljedice i utjecaj na proizvodnju hrane i nacionalno-stratešku samodostatnost u tom području. Brojne ekološke udruge, kao i zainteresirani građani okupljeni oko inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo”, ističu važnost prava na sjeme kao glavnog pitanja hrvatskog prehrambenog suvereniteta.

Organiziranjem ove tribine Knjižnica Fran Galović omogućuje razgovor s uglednim i kompetentnim predstavnicama ekoloških udruga i organizacija sa željom da javnost upozna sa spornim točkama koje su prepoznate u javnoj raspravi o novom Zakonu te promjenama u odnosu na dosadašnju zakonsku regulativu i praksu s naglaskom na važnost održavanja starih domaćih sorti sjemena i značaj za OPG-ove i male proizvođače hrane.

Tribina će se održati u suradnji s Udrugom Kopriva – Koprivnička Inicijativa Volontera i Aktivista. Moderatori su Dijana Sabolović-Krajina i Kristian Ujlaki.

Zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera i ograničenog broja mjesta neophodna je prethodna prijava zainteresiranih posjetitelja telefonom na broj 622-363/115 ili email: strucni@knjiznica-koprivnica.hr. Prijave se primaju do ispunjenja kvote od 20 mjesta.

Predavačice će se javiti online putem. Tribina će se istovremeno moći pratiti putem Facebook Livestrema te će snimka kasnije biti dostupna na Youtube kanalu knjižnice.

Foto: Gradska knjižnica Fran Galović