Od dvojke do petice

Institut za financije ocijenio transparentnost proračuna županije, gradova i općina, rezultati su iznenađujući!

Što se tiče gradova, Koprivnica je najbolja te je ponovila uspjeh iz prošle godine, a to je ocjena odličan. Križevci su se poboljšali te su zaslužili četvorku, u odnosu na prošlogodišnju dvojku, no Đurđevac je pao s trojke na dovoljan.

12:23h
0
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić

Institut za javne financije objavio je svoje istraživanje i ocjene transparentnosti proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave od studenog 2017. godine do ožujka 2018., a podravsko-prigorski gradovi i općine itekako variraju u rasponu svojih ocjena.

– Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica – pojašnjavaju iz Instituta.

Koprivničko-križevačka županija dobila je ocjenu 4, odnosno vrlo dobar, po čemu je uz samo još dvije u Hrvatskoj, Vukovarsko-srijemsku i Virovitičko-podravsku. Naime, sve ostale županije dobile su ocjenu odličan. Ono što, prema Institutu za javne financije, nedostaje do ocjene odličan, jest proračunski vodič. Prošle godine županija je dobila istu ocjenu kao i ove.

Što se tiče gradova, Koprivnica je najbolja te je ponovila uspjeh iz prošle godine, a to je ocjena odličan. Križevci su se poboljšali te su zaslužili četvorku, u odnosu na prošlogodišnju dvojku, no Đurđevac je pao s trojke na dovoljan.

Obilazak radova na Čardi
Mišel Jakšić //Foto: Ivan Brkić

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić iznimno je zadovoljan izvrsnom ocjenom Instituta, što je prokomentirao i na sjednici Gradskog vijeća, gdje je i pokazao priznanje Instituta kada ga je oporba kritizirala zbog, prema njihovom mišljenju, netransparentnog proračuna.

– Jedna od najvećih institucija za financije u državi dala je Koprivnici priznanje za transparentnost gradskog proračuna, odnosno pet. Ne morate se slagati s našom politikom i odlukama, sve je to normalno u politici, ali ajmo malo povući ručnu i ne nabacivati se da je nešto netransparentno, polukriminalno, bez ikakvih dokaza – poručio je Jakšić.

S druge strane, u Đurđevcu ne pridaju toliko značenja svojoj dvojki koju su dobili od Instituta.

– To je više populistička ocjena, proračun se prezentira tako da se dijele izvodi i letci po kućanstvima, što je sasvim u redu, također se, primjerice, dobije bod ako građani samostalno odlučuju o nekoj cifri. Nije stvar u tome da naš proračun nije transparentan, on je objavljen i svima dostupan. To je ocjena dodatne promocije i reklame, čak bih rekao da se neki trude više skupljati takve poene, nego imati stvarnih projekata, nečim se moraju istaknuti u medijima – komentirao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Željko Lacković // Foto: Sanjin Bojić

Šef gradskog vijeća, Željko Lacković, je pak dodao kako je uvijek dobro dobiti peticu te da se to može popraviti.

– Nadamo se da ćemo se dići za koju ocjenu. No mislim da se ostali s višom ocjenom ne mogu mjeriti s nama po investicijama. Pristao bih i na čistu jedinicu, ali da imamo gotovo 100 milijuna kuna proračun kao sad. Zato Koprivnica nema nikakve projekte jer za njih Anka Mrak-Taritaš i Gordan Maras ne mogu lobirati, a za njih su građani glasali – dodao je svoj stav predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Od općina, Drnje, Đelekovec, Ferdinandovac, Gola, Gornja Rijeka, Hlebine, Kalinovac, Peteranec, Podravske Sesvete, Sokolovac i Sveti Ivan Žabno zaslužili su peticu.

Kalnik, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Molve, Novigrad Podravski, Virje, Rasinja i Sveti Petar Orehovec okitili su se četvorkom, dok su Kloštar Podravski i Novo Virje dobili trojku.

Zanimljivo je da je prošle godine Koprivnički Ivanec dobio čistu jedinicu, dok je ove godine upisana četvorka. Puno je bolja situacija i u Novigradu Podravskom i Svetom Petru Orehovcu, koji su se s dvojke popeli na četvorku. Općenito je veći broj općina s odličnom ocjenom.

Dodajmo da je i općina Pitomača dobila maksimalnu ocjenu 5, kao i grad Ludbreg.

 

čitam...