13.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 1. listopada 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PRVI TAKAV U HRVATSKOJ

Institut za kozmologiju i filozofiju prirode predstavio svoje projekte, Rajn: Uvijek ćemo podržavati ovakve priče
I

O radu Instituta govorio je dr.sc. Petar Pavlović koji je naglasio kako će se baviti znanstvenim istraživanjem na temu modela cikličkog Svemira i izbjegavanja singularnosti u našoj slici Svemira, kozmološke konstante, crnih rupa i crvotočina, povezanosti gravitacije i elektromagnetizma, problema visoko-energetske astrofizike i turbulencija u magnetskim poljima i teorijskog računarstva

Ne propustite

U Križevcima je jučer s radom započeo Institut za kozmologiju i filozofiju prirode koji je nastao na ideji iz koje su protekli i EU projekti Future Hub Križevci te SPARK i buduća križevačka zvjezdarnica.

– Projekti su se bazirali na obrazovanju, popularizaciji znanosti te na znanstvenim istraživanjima, a upravo će ova istraživanja uslijediti kroz rad Instituta – istaknuo je dr.sc. Andrej Dundović.

O radu Instituta govorio je dr.sc. Petar Pavlović koji je naglasio kako će se baviti znanstvenim istraživanjem na temu modela cikličkog Svemira i izbjegavanja singularnosti u našoj slici Svemira, kozmološke konstante, crnih rupa i crvotočina, povezanosti gravitacije i elektromagnetizma, problema visoko-energetske astrofizike i turbulencija u magnetskim poljima i teorijskog računarstva.

Objavljivat će se i znanstveni radovi, a već početkom jeseni Institut kreće s objavljivanjem časopisa Kozmologija koji će biti prva takva publikacija na hrvatskom jeziku. Časopis će izlaziti jednom godišnje na dvjestotinjak stranica, no osim stručnjaka iz područja prirodoslovnih i humanističkih disciplina, on će u dijelu svojih tekstova biti pristupačan i široj zainteresiranoj javnosti.

Nadalje, organizirat će se znanstvena predavanja i seminari pa će se tako početkom jeseni održati dvodnevni seminar pod vodstvom dr.sc. Borisa Marjanovića, a koji nosi naziv Svijest i stvarnost – Problem odnosa subjekta i objekta u školama indijske filozofije.

Kratki pregled znanstvenih tema i radova dao je asistent na Zavodu za primijenjenu fiziku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Marko Sossich, pa je tako istaknuo kako već postoje znanstveni radovi na određene teme koje će se kroz rad ovog Instituta dalje istražiti. Institut će se baviti fizikalnim otkrićem, a ne izumima, nastojat će približiti opću teoriju relativnosti i kvantnu teoriju, pokušat će naći način kako riješiti problem kozmološke konstante, tražit će vezu elektromagnetizma i gravitacije, pokušat će otkriti kada su postojale i kada su prestale postojati crvotočine, tuneli kroz prostor, vrijeme u ranom Svemiru, te brojnim drugim temama. Naglašeno je i da u Hrvatskoj trenutno ne postoji nitko tko se bavi ovim temama te će ovo biti jedini tip ovakvog istraživanja.

Podršku radu ovom Institutu istaknuo je danas i gradonačelnik Mario Rajn.

– Grad podržava ovakve priče, a činjenica da će sjedište Instituta biti u Križevcima sigurno će pomoći i u međunarodnoj promociji našeg grada – rekao je Rajn.

Institut za kozmologiju i filozofiju prirode nalazi se na adresu Trg sv. Florijana 16 u Križevcima.

institut
Izvor: križevci.hr
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Večernji koncert

FOTO/VIDEO Popularne CICE razveselile i rasplesale Koprivničance, ovo je najbolji završetak zabavnog vikenda

Kao svojevrsni zaključak Podravskih motiva, danas su u centru grada nastupile CICE, odnosno Cure iz CEntra. Kako im i ime...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti