Intervju: Eduard Mjeda – Mongrel

13:36h
0
Cover front

Razlog zašto je koprivnička hip-hop skupina RHS Coolektiv uspješna u onome što radi krije se i u višestrukoj talentiranosti njezinih članova.

Sasvim sigurno jedan od talentiranijih, Eduard Mjeda – Mongrel nedavno je dokazao još jednu sposobnost a to je beatboxing – stvaranje i reproduciranje glazbe pomoću, ni manje ni više nego – ustiju!

 

Sve je zabilježeno na CD uratku naziva ‘Promjena Paradigme EP’ koji se nedavno našao u internet opticaju a što o vlastitom uratku kaže sam autor istog, možete pročitati na našem portalu.

Prvi Vam donosimo interview s tvorcem zasad prvog i jedinog ‘beatbox’ albuma na Balkanu.

 1. Odakle ljubav prema ‘beatboxu’?
  Od malih nogu sam bio fasciniran glazbom i zvukovima koji okružuju čovjeka, ali nikad nisam pomislio da je moguće ustima približno reproducirati iste, sve dok nisam čuo za ‘beatbox’ i vidio snimke ljudi koji to rade. Moglo bi se reći da je to bila ljubav na prvi pogled, od tog trenutka sam počeo pokušavati proizvoditi zvukove s ustima i kroz nekoliko godina vježbanja došao sam do te razine gdje sam svojim beatboxom upotpunjavao nastup svoje matične grupe RHS Coolektiv, čak i imao nekoliko solo nastupa. Naravno, ništa od toga nebi postigao da nije bilo ogromne ljubavi prema tome.
 2. Koliko je velik bio izazov napraviti ovakav album?
  Najveći je izazov bio prenijeti ideje iz glave na zvučni medij jer mi je ovo bilo prvo iskustvo sa studijskim snimanjem beatboxa. Bojao sam se da slušatelji nece moći steknuti isti dojam, ideju i zvukove koje sam zamislio,ali moram priznat da je velika većina zvukova uspješno prenesena i dočarana na način koji sam htio.
 3. Možeš li nam objasniti zašto si albumu dao ime ‘Promjena Paradigme’?
  Taj termin uveo je Thomas Kuhn, jedan od najutjecajnijih intelektualaca i filozofa znanosti, a označava način na koji se znanost, znanje i svjetonazori razvijaju. Prema njegovoj teoriji, taj razvoj nije linearan i stalan, već dolazi do burnih revolucija koje u potpunosti mijenjaju naš način shvaćanja i percepcije. Posto je taj termin povezan s tematikom nekih pjesama, a moj uradak nešto novo i dosad neviđeno na našim prostorima, smatrao sam da je ‘promjena paradigme’ savršeno ime za album.
 4. Na albumu se nalazi šest pjesama kojima potpisuješ glazbu (to se podrazumijeva), tekst i aranžman, gdje su snimke nastale i zašto ih je samo šest?
  Sve pjesme nastale su u RHS studiju u produkciji Raula Peice koji je odigrao veliku ulogu u prenošenju ideja na zvučni medij i samog zvuka albuma. Prvotni plan je bio snimiti oko desetak pjesama, no zbog vremenskog ograničenja uspio sam dovršiti samo njih 6 koje sam odlučio staviti na album. Bilo je još par suradnja u pripremi koje, nažalost nisu snimljene.
 5. Što te inspiriralo prilikom stvaranja ovog cedeja?
  Inspiraciju sam našao doslovno u svemu, ali najviše u ljudima tj. Čovječanstvu što se i može primjetiti u pjesmama. Zaokupila su me pitanja tko smo i što radimo na ovoj planeti i ono najvažnije – kuda idemo. Mislim da smo u ovom modernom svijetu brze hrane i brzog života izgubili unutarnji kompas; zaboravili smo kako jednostavno uživati u trenutku, ovdje i sada. Sve me to nadahnulo da izrazim svoje stajalište i doživljaj svijeta u kojem živimo.
 6. Što nam možeš reći o suradnjama na ‘Promjeni Paradigme?
  Suradnje na albumu su nastale čisto iz iskrene želje za stvaranjem nečeg novog i kreativnog s ljudima koje jako cijenim i poštujem kao prijatelje i umjetnike. Zbog toga sam zelio RHS Coolektiv na politički i socijalno angažiranoj pjesmi „Zadnja slamka spasa” koja jednostavno zrači nabojem i prođu me žmarci svaki put kad je preslušam. Pjesmu „90E” odlučio sam snimiti s 1000 Wolvesom, po meni jednim od najkvalitetnijih underground izvodača na našim prostorima. Cijenim njegov rad i talent i znao sam da ću uz njega na traci najbolje uspjeti prenijeti vibru i doživljaj hip hopa iz 90-ih godina kada nije sve bilo u lovi, lancima i skupim autima.
 7. Planiraš li možda u budućnosti izbaciti još koji album ovakve vrste?
  Zasad nemam nikakvih planova za slijedeći beatbox album ali vrijeme će pokazati. Uživao sam u stvaranju svake pjesme i ako ću imati želje i inspiracije u budućnosti, potrudit ću se napraviti LP album, jer sudeći po kritikama ljudi, jedina zamjerka ovome je ta da je prekratak.
 8. Pošto se trenutno nalaziš u Australiji, znači li to da tvoja glazbena karijera koju imaš s matičnim bendom RHS Coolektiv-om a sada i solo, staje na neko vrijeme ili imaš i u Australiji mogućnosti bavljenja glazbom tako da se karijera može nesmetano nastaviti?
  Posto studiram muzičku produkciju nadam se da ću imati mogućnosti iskoristiti prostor i opremu koju imam na raspolaganju za snimanje pjesama i daljnu suradnju s dečkima. Ipak smo svih ovih godina dijelili studio, bine, želje i uspjehe i na neki način postali obitelj. Solo karijeru kao izvodač trenutačno nemam u planu jer se zelim više posvetiti obvezama na fakultetu i produkciji, tako da će možda u budućnosti moja karijera biti okrenuta samo prema tome. Ali ne garantiram ništa,vidjet ćemo kuda će me život odnijeti. Sve je moguće…
 9. Što bi poručio svim online čitateljima portala Koprivnica.net?
  Ovaj EP rađen je s puno ljubavi prema glazbi, životu i beatboxu zato bih svim čitateljima ovog portala poručio neka ga skinu i poslušaju otvorena srca i uma. Možda će moj rad nekoga inspirirati na vlastito umjetničko izražavanje ili jednostavno potaknuti na razmišljanje o temama s albuma. Čak i ako potakne samo jednu osobu, moja želja je ostvarena. Uživajte 😉

rhscDownload link:
http://www.zshare.net/download/8818544735f9245d/

pjesme:
http://www.youtube.com/watch?v=197Nq8xz9jw
http://www.youtube.com/watch?v=VNzIegjr8BQ

čitam...