INTERVJU / Helena Hećimović: kreće se u obnovu gradskih zgrada

12:46h
0
Foto: Ivan Brkić

Helena Hećimović odnedavno je i službeno savjetnica gradonačelnice Vesne Želježnjak zadužena za europske projekte. Hećimović je time postala osma žena na vrhu piramide gradskih vlasti. Što posao savjetnika podrazumijeva i kojim će se poslovima baviti, rekla nam je u današnjem razgovoru.

 


Sada ste i službeno savjetnica Vesne Želježnjak, obnašateljice dužnosti i zamjenice gradonačelnika. Što točno taj posao podrazumijeva?

Prije svega podrazumijeva baš to što sama riječ govori. Prije svega sam prihvatila ovu dužnost u smislu savjetovanja obnašateljice dužnosti po pitanjima projekata održivog razvoja o kojima ona nije bila dovoljno obaviještena jer se u tom poslu nije uopće nalazila. Osim toga, prihvatila sam da joj pomognem i kod drugih poslova za koje smatra da joj mogu pomoći i doprinijeti.

Koji je prvi savjet koji ste dali gospođi Želježnjak?

Prvo sam je savjetovala da potpiše sve ugovore koje su nam na stol dali njezini suradnici. Radi se o velikom broju potencijalnih projekata koje smo prijavili na natječaj IPA i koji očekujemo da će znatno doprinijeti nekim projektima održivog razvoja, čije stvaranje sam i sama pratila.

Prvi projekt kojim će se Hećimović baviti biti će Civitas Dynamo / Foto: Ivan BrkićGdje Koprivnica ima najviše prostora za napredak?

Prije svega u projektima energetske učinkovitosti. To je nešto što smo i sami prihvatili kao obvezu prihvaćanjem Dogovora gradonačelnika i Akcijskog plana za energetsku učinkovitost ovog ljeta. Mi imamo obavezu da poboljšamo svoju energetsku učinkovitost do 2020. za 50 posto, što je vrlo zahtjevan zadatak. Tu smo napravili cijeli niz predradnji koje nam garantiraju da ćemo biti u stanju provesti te projekte. U obnovi je cijeli niz zgrada u vlasništvu Grada, želimo poboljšati njihovu energetstku učinkovitost i stvoriti nove uvjete.

U kojem roku možemo očekivati obnovu tih zgrada?

To će ovisiti i o gradskom proračunu i o brzini kojom ćemo moći koristiti sredstva Europske unije. Mi smatramo da sa ispravno i pravovremeno pripremljenim projektima možemo ispočetka ući u raspoložive fondove. No, jednako tako ne znamo kad će Hrvatska država moći koristiti sredstva, da li će prijem u ljeti sljedeće godine značiti otvaranje svih fondova. Za očekivati je da će se to ipak donekle otegnuti.

Koji je prvi projekt kojim ćete se baviti?

Civitas Dynamo. To je projekt koji je u fazi pregovaranja. Prema informacijama koje imamo, krenut će već u ljeti, najkasnije u jesen ove godine. Budući da smo si zadali vrlo zahtjevan vremenski okvir, moramo u prvoj godini obaviti cijeli niz aktivnosti. Smatram da nije potrebno više čekati nego se odmah početi baviti pripremama za projekt kako bi, kad bude lansiran, bili u poodmakloj fazi pripreme za početak. O njemu će sigurno biti još puno govora.

Možemo li uskoro očekivati još jednog savjetnika?

To stvarno ne znam, to ovisi o gospođi Želježnjak, obujmu poslova i mogućnostima gradske uprave da se sa tim poslovima nosi. S obzirom da se u javnosti očekuje da to bude kandidat za izvršne funkcije u sljedećem razdoblju, mislim da tu mora doći do usuglašavanja stavova. Mislim da ni gospođa Želježnjak ne želi takvu osobu staviti u situaciju da odmah mora predstavljati svoj izborni program, što nikom nije u interesu. Nama je u interesu da funkcionira gradska uprava, a sa tom političkom stranom smatram da treba malo pričekati.

čitam...